BIVŠI PREMIJER NA UDARU

Gruevski i vrh stranke osumnjičeni za milijunske prijevare kojima su financirali VMRO-DPMNE

23.05.2017 u 15:14

Bionic
Reading

Posebno tužiteljstvo Makedonije pokrenulo je u ponedjeljak istragu zbog mogućega ilegalnog financiranja donedavno vladajuće VMRO-DPMNE bivšega premijera Nikole Gruevskog

Kako javljaju agencije, tužiteljstvo sumnjiči Nikolu Gruevskog za pranje novca, odnosno zloporabu službenoga položaja jer je, sumnja se, znao da se stranka VMRO-DPMNE, čiji je čelnik, ilegalno financirala.

Uz donedavnoga premijera, osumnjičeno je još 13 osoba.

Posebno tužiteljstvo tvrdi da dio stranačke imovine, kao što su pašnjaci i polja, nije služio u stranačke svrhe, a osumnjičene čelnike stranke tereti se i da su od 2009. do 2015. godine zaključili 71 kupoprodajni ugovor isplaćen ilegalno stečenim novcem. Ističe se kako su uplatnice u gotovo svim slučajevima ispisane istim rukopisom.

'Postoji osnovana sumnja da je stranka prisvajala novac kroz gotovinska plaćanja, pri čemu su na uplatnicama unošeni netočni podaci, te da je time pribavljena imovinska korist u iznosu od 4,9 milijuna eura', izjavila je glasnogovornica tužiteljstva Fatima Fetai.

Pored Gruevskoga, među osumnjičenima su ravnatelji Centra za VMRO-DPMNE Ilija DimovskiIvo Kotevski te glavni tajnici Emil DimitrievKiril Bozinovski.