STIGLA PODRŠKA

Grubišić i Ferdelji nude treći put za Zagreb

18.04.2013 u 14:16

Bionic
Reading

Nakon podrške zagrebačkog HSS-a i HSLS-a Vladimir Ferdelji danas je dobio i podršku Nezavisne liste don Ivana Grubišića. Njih dvojica kao nezavisni kandidati nadaju se da će otvoriti put za treću opciju koja bi trebala konačno dovesti i neposrednu demokraciju u državu

Govoreći o odluci da podrži Ferdeljija kao kandidata za gradonačelnika Zagreba, Grubišić je kazao da mu se sviđaju njegovi stavovi, ali i njegov životni put poduzetnika, zbog čega je uvjeren da će Zagrebu i Hrvatskoj dati novu kvalitetu.

Grubišić možda ipak kandidat za gradonačelnika Splita?

Iako je u Zagrebu podržao nezavisnog kandidata koji nije s njegove liste, u Splitu je Grubišiću još uvijek otvoren put da i sam bude kandidat.

'Nisam donio odluku hoću li se kandidirati za izvršnu vlast u Splitu. Nisam donio odluku, a i ne odlučujem ja, nego senat Saveza. Svi su putovi otvoreni ako pridonose trećem putu', kazao je Grubišić.

'Ovo nije koalicija, nego podrška Saveza za građansku i etičku Hrvatsku nezavisnom kandidatu, bez obzira na to što su ga podržale određene stranke. Ja sam i u Sinju dao podršku nezavisnom kandidatu za gradonačelnika, iako su mu podršku dali i čelnici nekih stranaka. Želimo surađivati s nestranačkim kandidatima, želimo ih poduprijeti i to je taj treći put prema relativizaciji političkih stranaka te put prema neposrednoj demokraciji - da narod bira preko nezavisnih kandidata iz svoje sredine ljude za izvršnu vlast - i taj treći put želimo poduprijeti. Radi se o novoj paradigmi i vjerovanja i vrednovanja i ponašanja te mislimo da smo na putu definiranja te paradigme i u vidu neposrednih izbora i neposrednog biranja kandidata na izborima', kazao je Grubišić.

Upravo taj treći put Grubišić vidi kao spas za Hrvatsku. 'Taj treći put je za Hrvatsku nužno potreban ako želimo izaći iz krize. Smatram da su veliku ulogu za kriznu situaciju imale političke stranke koje vladaju na način demokratskog centralizma. To ne može biti zamjena za demokraciju. Nadam se da ćemo Ferdelji i ja sa suradnicima utjecati na programe i voljni smo kao Savez te se nadamo da unosimo nov način razmišljanja i želimo korijenite promjene na tri područja – u političkom vođenju Hrvatske i u strukturi funkcioniranja Hrvatske, pri čemu nam trebaju novi, nepotrošeni ljudi', kazao je Grubišić.


U otvaranju trećeg puta dobio je ipodršku Ferdeljija, a on je kazao da mu imponira potpora Grubišića kao jedne od najautoritativnijih osoba po pitanju etike i moralnog ponašanja.

'U mnogim se točkama poklapamo. Sasvim sigurno novi put, koji je temelj našeg političkog djelovanja, mora biti alternativa u Hrvatskoj, jer nas je prikaz bipolarne scene odveo do točke na kojoj smo danas, a na kojoj ne bismo htjeli ostati', kazao je Ferdelji, dodavši da podrška Grubišića nije uvjetovana.

Upitan koliku težinu u postocima može imati podrška don Ivana Grubišića, Ferdelji je kazao da se nada i 90 posto. 'Mi želimo ponuditi treću opciju, potpuno svjesni toga da je misija svake vlasti da osigura bolji život građanima promašena u Hrvatskoj. Najbolji dokaz za to su mladi koji odlaze van. Mi ćemo našim programom pokušati to izmijeniti. Koliko će ljudi to prepoznati, teško mi je reći, ali se nadam da će svi', kazao je Ferdelji.