DAN EUROPE

Grubiša: Fašisti danas šeću u polo majicama i skupim odijelima

09.05.2012 u 11:55

Bionic
Reading

U Europi je 9. svibnja 1945. godine okončan Drugi svjetski rat, najveća tragedija u povijesti ljudskog roda. Taj se dan danas slavi kao Dan pobjede, no 9. svibnja ujedno je i Dan Europe jer je toga dana 1950. tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, poznatiji kao 'Schumanova deklaracija', iz čega je kasnije rođena Europska unija. No gdje je EU danas u odnosu na tekovine antifašizma? Da li fašizam i dalje živi, samo idejno ili aktivno pod krinkom demokracije? Svoje viđenje Europe danas za tportal su iznijeli Damir Grubiša, Tvrtko Jakovina i Ivo Goldstein

'U Europskoj uniji se budi jedan novi oblik postfašizma koji je fenomen ekonomske krize i mediokratske vizije i ideja nekih europskih državnika. Postojeća kriza izazvala je tektonske socijalne poremećaje, a posljedica toga je fašizam u najtvrdokornijem obliku, čiji pobornici više ne hodaju u crnim košuljama, već u skupim odijelima i polo majicama, a teže autokratskim rješenjima 21. stoljeća', kazao je u razgovoru za tportal Damir Grubiša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Grubiša dodaje kako je došlo do kaosa u mišljenjima i glavama ljudi. Prema njegovim riječima, krizu u Grčkoj nije izazvala Europska unija, već grčko ishođenje od Europske unije koje su omogućili Angela Merkel i Nicolas Sarkozy, a onda su im se prilagođavali i ostali čelnici EU-a. Te su odluke, kaže Grubiša, proizašle iz idejne bliskosti desnog centra, kojem pripadaju i Merkel i Sarkozy, te su isprva Grčkoj, a kasnije i Italiji dopustili da prevladaju striktno utvrđene okvire.

'Prava kriza Europske unije leži u premalo, a ne u previše integracije. Integracija je došla na pola puta zbog taktičkih, oportunističkih razloga. Ta iluzija 'kraja povijesti', kako je rekao Francis Fukuyama, izbacila je generaciju mediokriteta s kratkoročnom vizijom', objasnio je Grubiša fenomen uzleta ekstremne desnice u Europi.


Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu smatra kako je Europa još uvijek utemeljena u Danu pobjede i ideji europskog povezivanja koja je posljedica onoga što se zbilo u Drugom svjetskom ratu.

'Ne slažem se s tim da Europa ni izdaleka ne predstavlja ono što je nekoć bila. EU je u krizi iz više razloga, uostalom, i cijelo svjetsko gospodarstvo je u krizi. A to je uvijek trenutak kada na površinu isplivaju ekstremne partije koje nude brza i radikalna rješenja. Europska povijest nas uči da je to opasno, ali mislim da još uvijek situacija nije došla do točke ključanja', smatra Jakovina.

Povjesničar Ivo Goldstein smatra kako situacija u Europskoj uniji nije dobra.

'Kriza u EU je ekonomske i političke prirode, a jedna od manifestacija krize je uspon ekstremne desnice. No antifašizam nije u opasnosti ako se stalno podsjeća na vrijednosti koje zastupa, a to je negacija svega onoga što fašizam jest: govor mržnje i svaki oblik diskriminacije. Najbolja brana fašističkoj propagandi i agresiji je upravo podsjećanje', smatra Goldstein.

'EU je dovoljno jaka da se odupre ovoj krizi, kao i ekonomskoj krizi', kazao je Goldstein i dodao da je on 'uvjereni optimist' po tom pitanju.