RAZLJUTILA OCA

Grubi pad srednjoazijske princeze

16.11.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Potresi unutar vladajuće obitelji Karimov u Uzbekistanu neočekivano su u nemilost bacili diktatorovu kćer Guljnaru, poznatu zapadnim medijima, čudovišnu kombinaciju moćne tajkunice i estradne zvijezde

Praktički preko noći u toj srednjoazijskoj zemlji prestali su raditi svi TV kanali i radiostanice kompanije Terra Group koju je ona kontrolirala. Istaknuti predstavnici njezina kruga, uključujući i šefa službe sigurnosti ili su napustili zemlju ili su uhićeni. Moćnici koja se voljela provoditi na Zapadu sada je zabranjeno napuštati zemlju.

Guljnara je donedavno figurirala kao moguća nasljednica svog oca Islama Karimova, 75-godišnjeg predsjednika koji je svoju poziciju šefa sovjetske republike Uzbekistan pretvorio u personalnu diktaturu nakon raspada komunističke države.

No politički utjecaj Guljnari nije bio ni blizu dovoljan. Pokrenula je vlastitu pjevačku karijeru, uzela umjetničko ime Googoosha i zagospodarila top ljestvicama tako što su, prema pisanju medija, njezini podčinjeni mediji morali nemilice vrtjeti njezinu pop glazbu. Ekstremno bogata u jednoj od najsiromašnijih i najbesperspektivnijih zemalja Azije, Karimova je pokrenula niz humanitarnih fondova, a navodno ih je financirala iznuđujući novac od lokalnih biznismena.

U tako izoliranoj i režimski kontroliranoj zemlji kao što je Uzbekistan teško je proniknuti u stvarnu prirodu događaja; lokalno izdanje Forbesa, očito po nalogu, objavilo je tekst prepun pikanterija u kojem piše da je Karimov u bijesu čak istukao svoju 41-godišnju kćerku nakon što mu je šef tajnih službi Rustam Inojatov predstavio dokumentaciju o tome kako Guljnara reketari uzbekistanske kapitaliste.

Guljnara optužuje Inojatova da pokušava preuzeti vlast u Uzbekistanu nakon što njezin vremešni otac umre ili odstupi. U obitelji, čini se, vlada razdor jer Guljnara preko omiljenog joj Twittera optužuje i vlastitu majku - za bavljenje 'okultnim ritualima'. Tvrdi također da je netko pokušava otrovati. Mlađa pak sestra Lolja Karimova Tiljajeva u rujnu je za BBC izjavila kako su Guljnarine šanse da preuzme vlast male i kako s njom ne razgovara više od 12 godina.

Ljetos joj je ukinut i diplomatski imunitet nakon što su švicarske i francuske službe provele pretres stanova uzbekistanskih građana u Parizu i utvrdile kriminal pranja novca. Stanovi su navodno pripadali Karimovoj.

Žena koja je pod očevom zaštitom gomilala butike, hotele, draguljarski biznis, navodno i otimala poduzeća slabije zaštićenim poslovnjacima, sada je ostala bez velikog dijela svojih igračaka. Samo odgojna mjera, ili se Googooshi doista radi o guši – teško je procijeniti jer se o Uzbekistanu svijet informira iz slabo povjerljivih izvora.