SLAVNA BRIGADA

Gromovi obilježili 25. obljetnicu osnivanja

15.05.2016 u 18:25

Bionic
Reading

Udruga ratnih veterana Druge gardijske brigade Gromovi u nedjelju je obilježila 25. obljetnicu osnivanja legendarne brigade Hrvatske vojske, kroz koju je tijekom Domovinskog rata prošlo 9200 branitelja, 208 ih je poginulo ili nestalo, a ranjeno je bilo 1200 njezinih pripadnika

Svečano obilježavanje, čija je pokroviteljica predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović, počelo je poslijepodne komemoracijom i polaganjem vijenaca kod Spomen ploče na stadionu NK Zagreb, gdje su se gardijske brigade prvi put postrojile.

"Za nekoliko dana ovdje ćemo obilježiti 25 godina prvog postrojavanja, te značajne aktivnosti koja je poslala poruku da će hrvatski sinovi i država uspostaviti mir u tada pobunjenim područjima. U konačnici to se i pokazalo, Hrvatska je oslobodila svoj teritorij, u velikoj mjeri zahvaljujući tim udarnim snagama Hrvatske vojske, gardijskim postrojbama", naglasio je ministar branitelja Tomo Medved.

Rekao je nakon komemoracije kako je došao odati počast poginulima i zahvaliti se pripadnicima Gromova, jedne od prve četiri profesionalne postrojbe Zbora narodne garde u Domovinskom retau.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovnik Mirko Šundov je istaknuo kako je obveza čuvati uspomenu na sve koji su dali živote u Domovinskom ratu, te biti jedni uz druge u vremenima kada je to najpotrebnije.

Dodao je kako se danas i nekoliko sljedećih dana slave obljetnice svih gardijskih brigada. "Od početka sam pripadnik gardijskih postrojbi IV. gardijske brigade. Vrlo rado se sijećam zajedničkih operacija s pripadnicima II. gardijske brigade osobito deblokade Dubrovnika, oslobađanja Konavala, operacije Maslenica", rekao je Šundov.

Na komemoraciji su bili i predsjednik Savjeta predsjednice RH za branitelje i predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba sudjelovali Ante Deur, saborski zastupnik Željko Fiolić, načelnik stožera Gardijske motorizirane brigade bojnik Roman Kelnerić i mnogi drugi.

U crkvi Uzvišenja Svetog Križa misu za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodio je nakon komemoracije vojni ordinarij Jure Bogdan, a obilježavanje se nastavlja u nedjelju navečer svečanom akademijom, na kojoj će biti uručena odličja i priznanja.