GRIJESI IZ PROŠLOSTI

Grmoja tvrdi: U veleposlanstvima se protupravno trošio novac; MVEP: To je laž i manipulacija!

21.09.2018 u 13:34

Bionic
Reading

Nakon što je tu temu pokrenuo prije neki dan na aktualnom prijepodnevu, Mostov Nikola Grmoja danas je ponovno upozorio na, kako kaže, protupravne isplate državnog novca u veleposlanstvu u Washingtonu te slučaj povrede radne dužnosti u veleposlanstvu u Canberri

Grmoja je na press konferenciji u Saboru govorio o slučaju iz mandata veleposlanika Joška Pare u veleposlanstvu u Washingtonu. 'Ured državne revizije je 2017. utvrdio da je veleposlanstvo u Washingtonu protupravno isplatilo 1,9 milijuna kuna lokalnim osobama. Jednoj osobi je za gospodarske poslove isplaćeno 1,7 milijuna na temelju protupravno sklopljenih ugovora, a drugoj osobi je za administrativne poslove isplaćeno 200.000 kuna bez ikakvog ugovora', rekao je Grmoja, dodavši kako je revizija utvrdila da je uplate odobravao upravo Paro.

Drugi slučaj tiče se pak veleposlanstva u Canberri. 'Na internetu je dostupna lista protokola Novog Zelanda iz 2016. s upisanim radnim rasporedom glavne tajnice Ministarstva, gospođe Lorete Bertoša-Kušen, u hrvatskom veleposlanstvu u Canberri, gdje joj je muž u isto vrijeme bio veleposlanik. Prema pravilniku Ministarstva, izrijekom je bilo zabranjeno raspoređivati članove uže obitelji veleposlanika u veleposlanstvima kojima ti isti veleposlanici upravljaju. Na internetu su dostupni dokazi o brojnim putovanjima gospođe Bertoša-Kušen po Australiji i Novom Zelandu u oba svojstva – supruge veleposlanika i zaposlenice. Tek treba izračunati koliko je državnog novca protupravnim rasporedom prisvojila gospođa Bertoša-Kušen i tko joj je taj novac protupravno isplaćivao', rekao je Grmoja.

Grmoja tvrdi da je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić bila dužna pokrenuti postupke zbog teške povrede službene dužnosti protiv državnih službenika koji su sudjelovali u razotkrivenom protupravnom trošenju državnog novca te iz službe udaljiti počinitelje do okončanja postupaka, no dosad, kaže, to nije napravila.

Na press konferenciji pojavio se i zaposlenik MVEP-a Damir Sabljak ustvrdivši da već mjesecima nadležnim tijelima državne vlasti dostavlja dokumente kako bi se u proračun vratio protupravno potrošen i prisvojen novac.

'Dokumente o protupravnom trošenju i prisvajanju državnog novca sam, u okviru podnesene kaznene prijave, dostavio Dinku Cvitanu, još dok je obnašao dužnost glavnog državnog odvjetnika, kao i Draženu Jeleniću, sadašnjem glavnom državnom odvjetniku. U siječnju 2018. od gospodina Cvitana predstavkom sam zatražio da me DORH pozove na svjedočenje, što do danas nisu učinili', rekao je Sabljak.

Dodao je da je pisao i ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću te od njega zatražio nadzor rada DORH-a, a obratio se i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, no reakcije nije bilo.

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

MVEP: Uskok je odbacio prijave, sve je laž i manipulacija!

O svemu se oglasilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kazavši kako je prije dva dana primilo Rješenje USKOK-a kojim je odbačena kaznena prijava Damira Sabljaka vezana uz raspored Lorete Bertoša-Kušen u Australiju, kao i uz tvrdnje Damira Sabljaka vezane uz nalaz Državnog ureda za reviziju o lokalno angažiranim osobama u Veleposlanstvu RH u Washingtonu tijekom 2016. godine, u vrijeme mandata veleposlanika RH Joška Pare.

'Iako je predmetna kaznena prijava podnesena protiv 'nepoznatog počinitelja', medijskim objavama, kao i raspravama u Hrvatskom saboru, neutemeljeno je imenovan veći broj državnih službenika, osoba imenovanih na dužnost, kao i državnih dužnosnika kao počinitelja navodnih prijevara i prikrivanja istih u službi vanjskih poslova Republike Hrvatske. Sve teze o organiziranoj prijevari i prikrivanju istih su ovim rješenjem u potpunosti demantirane. Potpuna je laž i manipulacija koju iznosi zastupnik Grmoja kako 'ministrica Pejčinović Burić nije poduzela ništa ni pokrenula bilo kakav postupak'. Iz Rješenja USKOK-a jasno je kako je MVEP RH bez odlaganja poduzeo sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, bez obzira što se radi o događajima iz razdoblja kada su drugi ministri vodili MVEP, tj. koje je prethodilo stupanju na dužnost aktualne potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Temeljem utvrđenih činjenica, a što je potvrđeno i navedenim Rješenjem USKOK-a, ne postoje elementi za pokretanje postupaka zbog povrede službene dužnosti protiv državnih službenika u MVEP RH', stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Na upit tportala odgovorio je i Uskok. 'Na temelju rezultata provedenih izvida, tijekom kojih je pribavljena cjelokupna relevantna dokumentacija, utvrđeno je da u predmetnom slučaju ne postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenih djela kako iz nadležnosti ovog Ureda, tako ni drugih kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, te je slijedom navedenog doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave', stoji u odgovoru na upit tportala.