NIŠTA NE RAZUMIJE

Grmoja povezao uspjeh Pejčinović Burić s napretkom Srbije; ubrzo mu stigao ljutit odgovor

28.06.2019 u 17:58

Bionic
Reading

Ministarsvo vanjskih i europskih poslova odgovorilo je na prozivke jednog od čelnih ljudi Mosta Nikole Grmoje o tobožnjoj ,,povezanosti izbora Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe s napretkom Srbije u pristupnim pregovorima'', poručivši kako takve sramotne i neutemeljene konstrukcije pokazuju potpuno nerazumijevanje funkcioniranja Europske unije

Istaknuli su da je žalosna činjenica da se Most ne može pomiriti s izborom Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe što je najveći uspjeh hrvatske diplomacije kada je riječ o odabiru hrvatskih predstavnika u međunarodne organizacije.

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji 27. lipnja otvorila pregovore u jednom poglavlju – poglavlje 9 (financijske usluge).

'Otvaranje određenog poglavlja ovisi o tehničkoj spremnosti za pregovore u tom području, no ukupna dinamika pristupnog procesa ovisi o napretku u ključnim poglavljima vladavine prava i temeljnih prava, poglavlja 23 i 24. U tom svjetlu treba promatrati činjenicu da je Srbija na ovoj Međuvladinoj konferenciji otvorila samo jedno poglavlje', navode iz Ministartva.

Hrvatska, tvrde, vrlo pomno i kontinuirano prati napredak Srbije u poglavlju 23 koje sadrži cijeli niz prijelaznih mjerila koja Srbija mora ispuniti, uključujući ona koja su od posebnog interesa i važnosti za Hrvatsku, a odnose se na osiguravanje prava žrtava rata i njihov pristup pravdi bez diskriminacije, suradnji u rješavanju pitanja nestalih osoba, izbjegavanje sukoba nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina, punu suradnju Srbije s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove te punu primjenu domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava.

'Hrvatska očekuje od Srbije ispunjavanje svih mjerila i kriterija, uključujući mjerila iz poglavlja 23 i 24 od našeg posebnog interesa. Pristupni proces temelji se na jasnim i dobro poznatim kriterijima, naročito u području vladavine prava. Nijedna država, pa ni Srbija, ne može postati članica bez ispunjenja tih uvjeta', stoji u priopćenju MVEP-a.

  • +4
Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia