pod povećalom mvep

Grmoja: Diplomat Sabljak, 'progonjen kao zvijer', u DORH pozvan četiri godine nakon kaznene prijave

16.02.2022 u 11:51

Bionic
Reading

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja rekao je da je Državno odvjetništvo (DORH) tek danas, četiri godine od podnošenja kaznene prijave zbog zataškavanja nezakonitosti u veleposlanstvima, pozvalo diplomata Damira Sabljaka na razgovor

Dodao je da je poziv na razgovor uslijedio nakon što je sa Županijskog suda došao zahtjev za skidanje imuniteta ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

Iznoseći tijek slučaja koji seže još u 2018. godinu, Grmoja je podsjetio da je diplomat Sabljak, zaposlenik Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), tada razotkrio nezakonitosti oko zapošljavanja u veleposlanstvima RH u Australiji i SAD-u.

“Sabljak je podigao i kaznenu prijavu protiv inspektora Božića, inspektora u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, jer ništa nije poduzeo oko nepravilnosti i nezakonitosti koje su se događale u veleposlanstvima”, rekao je Grmoja.

Ustvrdio je da je Sabljaka od tada u MVEP-u “proganjaju kao zvijer”.

“Udaljen je iz službe, više instance su ga vraćale na posao, ali kad god bi se to dogodilo ponovo bi bio udaljen iz službe samo zato što je razotkrio korupciju”, kazao je Grmoja.

Grmoja je izjavu dao ispred sjedišta DORH-a, a pred novinarima se pojavio se i sam Sabljak, no nije davao izjave za medije jer bi za svaki istup u medijima trebao zatražiti suglasnost ministarstva.

Umjesto Sabljaka, medijima se obratio njegov prijatelj Matija Gavrilović, koji je poručio da nema razlike radi li se o četiri godine ili četiri dana, koliko je trebalo da ga se pozove u DORH i uzme njegov iskaz u tom slučaju.

“Bitno je da istina izađe na vidjelo”, poručio je Gavrilović.