Predsjednik Antikorupcijskog vijeća

Grmoja: U Hrvatskoj je na snazi maksima ne talasaj i budi dobar sa sucima i političarima i bit će ti dobro, a ako ideš kontra - možeš žestoko nastradati

11.06.2021 u 15:07

Bionic
Reading

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja rekao je u petak da je ponovno zatražilo od Ministarstva vanjskih i europskih poslova putne naloge i od DORH-a uvid u spis i kaznenu prijavu diplomata Damira Sabljaka dodavši da je ministar Grlić Radman vrijeđao članove vijeća

Sasvim je jasno da je to prava tema s kojom se bavi Nacionalno antikorupcijsko vijeće, ocijenio je Grmoja.

Napomenuo jei kako je njegova članica Dalija Orešković (Centar) rekla je da to više nije samo slučaj Damira Sabljaka, nego i moguće kompromitiranosti glavnog državnog odvjetništva, najavivši kako će se Vijeće zasigurno još njime baviti.

Grmoja je skandaloznim, u izjavi novinarima nakon sjednice, ocijenio što je jednoj zastupnici, članici SDP-a, ministar poručio da dobro pazi što radi, jer će se morati vratiti u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Rekao je kako je pravosuđe onih koji su upravljali Hrvatskom nije samo HDZ-ovo, ali je prilično njegovo.

U ovih 30 godina, 20 i više imamo HDZ na vlasti i činjenicu da su kadrovirali i utjecali politički na dobar dio sudaca i da u manjim sredinama je također HDZ na vlasti, u jedinicama lokalne samouprave zna se tko je većinski vlast, kazao je.

Ali nije samo to problem hrvatskog pravosuđa, osim vanjske neovisnosti potrebna je i unutarnja neovisnost i integritet, istaknuo je Grmoja.

Upitao je tko će prijavljivati nepravilnosti u Hrvatskoj, ako čovjek koji ih prijavi četiri ga godine razvlače po službeničkim sudovima, viši sudovi ruše presude i vraćaju ga na posao.

Ministar je, bez da s njime razgovara, ponovno udaljio iz službe, upozorio je Grmoja.

"U Hrvatskoj je na snazi maksima ne talasaj i budi dobar s moćnicima, sucima i političarima i bit će ti dobro, a ako ideš kontra možeš žestoko nastradati", ustvrdio je.

Dodao je kako nije dobro davati jednodimenzionalne ocjene podsjetivši kako je osobno veliki oponent HDZ-u i njihovom načinu upravljanja podsjetivši kako je imao velike sukobe sa Vladimirom Šeksom koji je imao veliki utjecaj na hrvatsko pravosuđe.

Kada bismo maknuli njihov utjecaj na pravosuđe to ne znači da ne bi sutra neki Zdravko Mamić, menadžer ili moćnik neće utjecati na naše suce i pravosuđe. To je problem karaktera i mentaliteta koji treba mijenjati, poručio je predsjednik Vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.