tajnik mosta oštar

Grmoja: Ako Marić padne, Plenković mora dati ostavku

02.05.2017 u 22:24

Bionic
Reading

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja gostovao je večeras u Vetu Sanjina Španovića na N1 televiziji i rekao kako bi u slučaju da dođe do opoziva ministra financija Zdravka Marića premijer Andrej Plenković trebao dati ostavku.

‘Ne mogu to prognozirati u ovom trenutku hoće li Marić nakon rasprave i glasanja biti i dalje ministar financija, ali ako sutra padne Marić, Plenković treba sam podnijeti ostavku jer to će biti dokaz da on većinu koju je najavljivao zaista nema. On je čvrsto inzistirao na njemu, a o daljnjim postupcima u Saboru ako Marić padne, a Plenković ne podnese ostavku morat ćemo se zajednički složiti s drugim zastupnicima. Ako i padne Vlada, postoji mogućnost da Plenković dobije 30 dana za neku novu većinu. No, mi se ne bojimo novih izbora niti preslagivanja. Spreman sam i ne biti zastupnik, jer možda ćemo i mi biti gubitnici, ali obraz nećemo izgubiti’, rekao je Grmoja.

Tijekom emisije Veto ispričao je kako je odluku o Mariću i da ga neće podržati Most donio prije desetak dana na sastanku stranačkih tijela i da je to bila jednoglasna odluka predsjedništva Mosta, ali i svih saborskih zastupnika i ministara.

‘To sam u pretprošli petak priopćio i predstojniku Ureda premijera Davoru Božinoviću kojem sam na tom sastanku iznio sve planove Mosta.  U HDZ-u su znali točno kako ćemo u određenoj poziciji postupati, a mi za planove HDZ-a nismo znali. Na tom sastanku Božinović je govorio da ima šanse da se Marić povuče, govorio je čak i o rekonstrukciji Vlade, a mi smo bili smo spremni razmotriti i te mogućnosti. Ja sam uvjeren da su naši ministri odlično radili svoj posao i imali rezultate, ali smo znali da će trebati raditi neku ravnotežu oko ministara’, rekao je Grmoja koji je otkrio i da je kazao najbližem suradniku premijera Plenkovića kako u slučaju da Marićevog ostanka bi se oni povukli iz Vlade.

‘Rekao sam mu da se može dogoditi da Marić padne i da to povuče Vladu, ali sam mu isto tako rekao i da može biti da ne bude dovoljno glasova da bi se mi povukli iz Vlade i dali svi ostavke i otišli u oporbu. Naše karte su bile otvorene, njihove nisu i izgleda da su se zaletjeli malo’, kazao je Grmoja. Kazao je da je bio uvjeren da će se Marić sam povući iz Vlade, i da će Vlada opstati.

‘Most jednostavno postavlja previše pitanja i to je problem HDZ-u. Takav partner s kojim treba usuglašavati odluke njima ne odgovara, njima treba onaj kojeg će kupiti i koji će im klimati glave’, dodao je Grmoja.

Tvrdi da ne žali zbog izglasavanja Lex Agrokora, ali po prvi puta kaže da zakon nije idealan. ‘To je bio jedan odgovor na aktualnu situaciju, možda nije bila najbolja odluka, ali u tom trenutku se tražilo optimalno rješenje za spasiti sustav. Zakon nije idealan, ali je stabilizirao stvari. Povjerenik Ramljak je bio izbor ministrice Dalić, ali ne smije doći do abolicije onih koji su doveli nas u ovo stanje’, kazao je Grmoja koji tvrdi da njima u Mostu nije došao nitko iz ruskih banaka kao SDP-ovcima i tražio da glasaju za Lex Agrokor jer bi u tom slučaju oni bili protiv.