eu

Grlić Radman u Tirani: Hrvatska podupire europski put Albanije

02.03.2020 u 12:32

Bionic
Reading

Hrvatska podupire europski put Albanije i želi da zagrebački samit u vrijeme njezina predsjedanja Europskom unijom postane prekretnica u odnosima Unije i zapadnog Balkana, rekao je u Tirani hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Glavna tema naših razgovora je europski put Republike Albanije, rekao je Grlić Radman u izjavi za medije u albanskoj prijestolnici Tirani gdje se sastao s albanskim kolegom Gentom Cakajom.

Današnjim posjetom želimo pokazati 'hrvatsku potporu tom putu', istaknuo i dodao da se Zagreb zauzima za otvaranje pregovora bez odgode.

Hrvatska želi da se tijekom njezina predsjedanja Europskom unijom otvore pregovori s Albanijom i Makedonijom, a 'važan doprinos' Hrvatske tom cilju bit će samit Vijeća EU i država zapadnog Balkana u Zagrebu 6. i 7. svibnja, kazao je ministar.

Svibanjski samit održat će se 20 godina nakon zagrebačkog koji je otvorio europsku perspektivu Hrvatskoj, podsjetio je ministar Radman koji sada očekuje sličnu prekretnicu za Albaniju u Sjevernu Makedoniju.

'Želimo da naš zagrebački samit postane prekretnica u odnosima između Europske unije i zapadnog Balkana', rekao je Grlić Radman.

Francuska, koja je blokirala otvaranje pregovora s Tiranom i Skopljem u listopadu prošle godine, kazala je ranije ovaj mjesec da bi pregovori s tim zemljama mogli početi kada bi im Europska komisija u ožujku dala pozitivnu ocjenu.

Pariz se bio usprotivio otvaranju pregovora s tim dvjema zemljama, smatrajući da bi prije toga trebalo reformirati pregovarački proces.

Komisija je stoga ovaj mjesec predložila reforme pregovaračkog procesa na tragu francuskog prijedloga iz studenoga, koje državama članicama daju veći utjecaj na proces i omogućuju njegovo lakše zaustavljanje ili prilagodbu te zamrzavanje europskih sredstava. Pregovori obično traju više godina.

Prema najavi iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Grlić Radman se u Albaniji i s predsjednikom Ilirom Metom, a zatim putuje u posjet Skoplju, gdje će jednake poruke podrške izraziti na sastanku s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim te kolegom Nikolom Dimitrovim.