okrugli stol

Grlić Radman sudjelovao na panelu o hrvatskoj manjini u Crnoj Gori

22.01.2022 u 12:29

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u subotu je videovezom sudjelovao na okruglom stolu "Crnogorsko-hrvatski kulturni dodiri: manjine kao mostovi suradnje i povezivanja" koji se održao u Podgorici

Na početku tog panela u organizaciji Uprave za suradnju s dijasporom – iseljenika Crne Gore, Grlić Radman je rekao kako je Crna Gora na pravom putu da u različitostima vidi svoju snagu i vrijednost, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Ta država kulturnu baštinu Hrvata Boke Kotorske vidi kao vrijedan doprinos svojoj sveukupnoj kulturi, priznajući njezinu nacionalnu, hrvatsku odrednicu, stoji u priopćenju.

"Imali smo i još uvijek imamo dosta neriješenih pitanja kada je riječ o našoj kulturnoj baštini. No, agilni rad Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, na čelu s predsjednikom Zvonimirom Dekovićem u suradnji s nama i s hrvatskim institucijama pronalaze putove u kojima će biti zadovoljeni temeljni uzusi na obostranu korist", naglasio je ministar.

Istaknuo je nastavak zalaganja za uvrštavanje bitnih elemenata hrvatske baštine u crnogorski obrazovni sustav kako bi se hrvatska baština sačuvala od prisvajanja, brisanja i prešućivanja. 

Potom je kazao da su uz Bokeljsku mornaricu jednako važni i Peraški ceremonijali, koji su tradicijski ogled Hrvata Boke, potom predaje i priče, Dobrotska čipka, pasionska baština, književnost Boke od humanizma, renesanse i baroka i dalje, pa do katedrale sv. Tripuna i Hrvatske sikstine otoka Gospe od Škrpjela te Gospe Ratačke kod Sutomora, zaključuje se u priopćenju.