koronavirus

Grlić Radman: Stotine Hrvata iz inozemstva u subotu se vraćaju kući o svom trošku

02.04.2020 u 15:44

Bionic
Reading

Stotine Hrvata u subotu se vraća kući iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske o svom trošku komercijalnim letovima Croatia Airlinesa jer se moraju pokriti operativni troškovi putovanja, rekao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman

Najviše Hrvata, većinom studenata, dolazi iz Španjolske, njih između 150 i 200. Iz Portugala ih stiže nešto manje, a iz Italije od 60 do 120 ljudi, kaže ministar i dodaje da se razmatra mogućnost repatrijacije građana trajektom iz Ancone do Zadra.

'Naša je dužnost brinuti se za sigurnost naših građana i pomoći im u povratku kući', ističe Grlić Radman.

Zbog toga su uvedeni izvanredni 'komercijalni repatrijacijski letovi', a ministar kaže da se moraju pokriti operativni troškovi putovanja.

'Zrakoplovi iz Zagreba lete prazni, a svakako nam je u interesu izaći u susret što većem broju zainteresiranih, a opet poštivati razmak sjedenja. Svi moraju imati zaštitne maske i rukavice', rekao je Grlić Radman.

Riječ je o tri leta na relaciji Zagreb-Rim-Zagreb, Zagreb-Lisabon-Madrid-Zagreb te Zagreb-Stockholm-Zagreb. Karte se mogu osigurati preko putničke agencije 'Obzor', tvrtke kćeri Croatia Airlinesa.

Grlić Radman kaže da je ova kriza, nakon ekonomske i migrantske, još jedan test za 'demonstriranje solidarnosti i jedinstva'.

'Siguran sam da će iz ove krize EU izaći jača jer EU nema alternative', smatra hrvatski ministar. Zemlje EU-a zauzimaju različite pristupe u borbi protiv koronavirusa.

Hrvatska neutralna prema Orbanu

Mađarski premijer Viktor Orban osigurao si je veće ovlasti unutar "koronazakona" koji su kritizirale europske institucije i skupine za ljudska prava.

Grlić Radman kaže da Hrvatska 'kao zemlja koja predsjeda Vijećem EU-a neutralni posrednik koji treba zastupati interese svih zemalja članica'.

Trinaest zemalja članica EU potpisalo je u srijedu zajedničku izjavu u kojoj ističu da mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa moraju biti vremenski ograničene, razmjerne i pod redovitim nadzorom.

Ministar zemlje predsjedateljice EU-om kaže da je upoznat s time, ali podsjeća da je 'običaj da se zemlja predsjedateljica ne pridružuje niti jednoj izjavi već ujedinjuje sve interese'.

Hrvatska nije bila potpisnica ni posljednje Zajedničke deklaracije Prijatelja kohezije o novom višegodišnjem financijskom okviru, iako je članica te neformalne skupine, kao ni 'non papera' kojim je zatraženo proširenje EU-a na zapadni Balkan, iako Hrvatska zagovara europsku integraciju i uključila ju je u prioritete šestomjesečnog predsjedanja, rekao je.