posjet sarajevu

Grlić Radman: Probleme u BiH treba rješavati dijalogom, sankcije EU nisu na dnevnom redu

05.01.2022 u 16:48

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je u srijedu u Sarajevu kako Hrvatska zagovara da se problemi u BiH rješavaju dijalogom te tvrdi da o snkcijama političarima u toj zemlji do sada nije bilo nikakve formalne rasprave u tijelima EU

Šef hrvatske diplomacije je tijekom službenog posjeta BiH novinarima u Sarajevu kazao kako sankcije političarima u BiH nisu bile na dnevnom redu niti jednog foruma Europske unije pa se ne može govoriti ni o tome da je neka od članica veći ili manji zagovornik takvih mjera.

"Treba najprije iscrpiti sve mogućnosti koje proizilaze iz razgovora i dijaloga pa onda utvrditi ostale instrumente koji bi trebali djelovati da se nastave reformski procesi u BiH", kazao je Grlić Radman koji tvrdi kako je to stajalište ne samo Hrvatske nego i Europske unije.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković s kojom se Grlić Radman sastao ranije tijekom dana kazala je kako se očekuju zapadne sankcije odgovornima za ugrožavanje mira u BiH no šef hrvatske diplomacije o tome nije mogao više kazati novinarima.

Ministarstvo financija SAD-a je kasnije u srijedu objavilo da su sankcionirani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Alternativna televizija iz Banje Luke koja slovi za glasilo blisko Dodiku i vlastima Republike Srpske.

Ranije je posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar upozoravao kako je njegova vlada spremna posegnuti za sankcijama kojima će kazniti osobe umiješane u korupciju pri čemu je izravno spominjao upravo Dodika.  

Istaknuo je kako je važan dijalog za čije su ishode odgovorni politički lideri u BiH a Hrvatska ostaje spremna snažno podržati sve vanjskopolitilke ciljeve koje BiH želi ostvariti.

Ministar Grlić Radman se nakon susreta kojega je imao s ministricom Turković odvojeno sastao s provincijalom Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Kazao je kako je iskoristio prigodu da bi podupro mirotvorno djelovanje Crkve u BiH koja je suočena s brojnim poteškoćama te ohrabrio nastajanja da u BiH opstanu Hrvati i katolici.

Istaknuo je kako je kardinal Puljić iznimno doprinio stabizaciji stanja u BiH svojim djelovanjem i ekumenizmom te da mu stoga treba odati svako priznanje.

Kardinal Puljić je izrazio zahvalnost i Grlić Radmanu kao i cijeloj hrvatskoj vladi na zalaganju na potpori BiH.

"Važno je da svi u BiH svi shvate kako je Hrvatska istinski zemlja preko koje će i oni krenuti ka Europi", kazao je kardinal Puljić. 

Grlić Radman je iz Sarajeva otputovao u Mostar kako bi se tamo sastao s hrvatskim dužnosnicima iz BiH, biskupom Petrom Palićem i provincijalom hercegovačkih franjevaca fra Miljenkom Štekom.