šef diplomacije

Grlić Radman otputovao u SAD; u New Yorku će govoriti o situaciji u Crnoj Gori i BiH

20.09.2021 u 20:13

Bionic
Reading

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman istaknuo je u ponedjeljak u New Yorku važnost uključivanja žena i razvijanja njihove uloge u "sudjelovanju i participiranju dogovora na međunarodnoj razini"

Ministar je u ponedjeljak sudjelovao na konferenciji o zaštiti prava žena i djevojčica na kojoj se razgovaralo o tome "kako uključiti žene i djevojčice, suočene sa zločinima i kršenjem ljudskih prava osobito u Jemenu, Etiopiji, Siriji, a nedavno i u Afganistanu".

Grlić Radman je rekao da je potrebno "razvijati ulogu žena u sudjelovanju i participiranju dogovora na međunarodnoj razini jer takvi dogovori pokazali su se dugoročno održivi, a ovi dogovori u Afganistanu, gdje nisu uključivane žene, oni zapravo karakteriziraju tu jednu situaciju isključivosti i to je ono što nije dobro".

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova sudjeluje na 76. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, a posjet SAD-u iskoristit će i za niz bilateralnih sastanaka te posjet hrvatskoj zajednici u New Yorku, Pittsburghu i Chicagu.

Grlić Radman boravi u SAD-u 19. do 25. rujna. Na Općoj skupštini UN-a sudjelovat će od 20. do 23. rujna, a na marginama tog događaja susrest će se s nizom kolega iz Europe i svijeta. Među prvima će se susresti s ministricama Libije, Kosova te s Vijećem židovske zajednice.

Ministar je najavio da bi u New Yorku trebao govoriti o situaciji u hrvatskom susjedstvu, prije svega o događajima u Crnoj Gori i apelirati na "nužnost" promjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Rekao je da je Hrvatska jako zabrinuta zbog svega što se događalo u Crnoj Gori. "Nedavno smo imali posjet Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore koji je proeuropski, koji je upozorio na destabilizirajuće čimbenike u neposrednom susjedstvu i utjecaju trećih zemalja", rekao je Grlić Radman novinarima.