imaju zastupnički mandat

Savez Hrvata u Vojvodini: Usprkos opstrukcijama povećala se potpora našem djelovanju u Srbiji

12.04.2022 u 13:11

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenio je u utorak da se usprkos opstrukcijama povećala potpora njihovom djelovanju u Srbiji, potkrijepivši to podatkom da su osvojili zastupnički mandat i da su bili druga po broju glasova koalicija u mjestima gdje živi veći broj Hrvata

DSHV i koalicija „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ osvojili su na travanjskim izborima dva zastupnička mandata u Skupštini Srbije zahvaljujući potpori oko 24.000 glasova.

DSHV je na izborima nastupio u koaliciji s predstavnicima drugih manjina pod nazivom „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, a uz predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova u Skupštinu ulazi i predstavnik rusinske zajednice iz Kikinde.

Najveću potporu, kako ocjenjuje DSHV, dobio je u mjestima na sjeveru Bačke i Bačkom Podunavlju gdje živi značajan broj pripadnika hrvatske manjine.

„Na području cijeloga Grada Subotice dobili smo povjerenje 3032 glasača. U odnosu na izbore 2020. godine, kada smo nastupali u drugoj koaliciji, to je gotovo 1000 ili 46,8 posto više glasova“, ističe se u priopćenju za javnost DSHV-a.

U svim selima u okolici Subotice u kojima u značajnom omjeru žive Hrvati, koalicija „Vojvođani“ i DSHV bili su drugi po broju glasova - u Maloj Bosni osvojili smo 20,4 posto, u Đurđinu 19,9, u Tavankutu s Mirgešom 18,6, a u Žedniku 16,2 posto glasova.

Koalicija „Vojvođani“ bila je druga po broju glasova i u mjestima u okolici Sombora, kao i u šokačkim selima u Bačkom Podunavlju.

„Spomenuti rezultat smatramo uspjehom jer su ostvareni bez ikakvih ucjena i prijetnji, bez primoravanja zaposlenih u javnom sektoru, bez kupovine glasova, bez podrške medija, bez lakih obećanja“, navodi se u priopćenju.

DSHV dodaje da su Hrvati ostali uz njih „i kada smo izašli na izbore u posve neravnopravnim uvjetima i kada smo bili stigmatizirani“.

„Stoga veliku zahvalu upućujemo svim Hrvaticama i Hrvatima koji su i ovoga puta prepoznali u DSHV-u onu političku snagu hrvatske zajednice u Republici Srbiji kojoj vrijedi dati povjerenje na izborima. Njih je ovoga puta bilo znatno više, unatoč brojnim opstruiranjima kako iz vlastitih redova tako i prijetnji koje su dolazile izvan struktura hrvatske zajednice“, zaključuje se u njihovu priopćenju.

U Srbiji su 3. travnja održani parlamentarni i predsjednički izbori na kojima je potvrđena dugogodišnja dominacija Srpske napredne stranke i njihovog predsjedničkog kandidata Aleksandra Vučića.