eusair

Grlić Radman: Hrvatska će poticati dobrosusjedske odnose

15.05.2024 u 12:42

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu da će Hrvatska poticati suradnju i dobrosusjedske odnose u jadransko-jonskoj regiji, te se i dalje zalagati za proširenje Europske unije

Strategija EU-a za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) je politički okvir osnovan 2014. godine u sklopu kojeg surađuje deset zemalja u području mora, okoliša, turizma, prometa i socijale.

"Za Hrvatsku je to instrument za produbljivanje suradnje od Grčke do San Marina", rekao je Grlić Radman u Šibeniku na godišnjem ministarskom forumu EUSAIR-a.

Napomenuo je da je ta makroregionalna strategija "direktno povezana s proširenjem EU-a" pa je Hrvatska tijekom jednogodišnjeg predsjedanja "htjela pomoći" zemljama kandidatima.

Članice EUSAIR-a su zemlje EU-a Hrvatska, Slovenija, Italija i Grčka te zemlje kandidati BiH, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, kao i San Marino koji ima sporazume s EU-om. Te zemlje u sklopu EUSAIR-a sudjeluju u zajedničkim projektima.

"Ova strategija promiče dobrosusjedske odnose. Hrvatska će nastaviti predvoditi primjerom", istaknuo je hrvatski ministar.

Rekao je da je Hrvatska "od početka bila zagovornik europske perspektive BiH".

"Pomogli smo uvjeriti svoje prijatelje da BiH dobije status kandidata", rekao je. BiH je u prosincu 2022. godine postala kandidat za članstvo u Europskoj uniji.

"Moći ćete i dalje računati na našu potporu i pomoć. Ovdje smo da vam pomognemo ekspertizom i iskustvom", rekao je obrativši se izaslanstvu BiH.

Hrvatska je u srijedu predala predsjedništvo EUSAIR-om Grčkoj koja će idućih godinu dana održavati sastanke u jadransko-jonskoj regiji.

Tijekom hrvatskog predsjedanja, koje je kulminiralo godišnjim forumom u Šibeniku, održano je 14 sastanaka i 13 konferencija iz područja mora, okoliša, turizma, prometa i socijale.