sastanak u zagrebu

Grlić Radman: HKD Napredak važan za očuvanje Hrvata u BiH i Boki kotorskoj

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 11.06.2021 18:18
  • Objavljeno 11.06.2021 u 18:18
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak vodstvo Hrvatskog kulturnog društva Napredak koje je, kako je kazao, imalo vrlo važnu ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta i kulturne baštine Hrvata kako u BiH tako i u Boki kotorskoj

"Hrvatsko kulturno društvo Napredak imalo je jednu od krucijalnih uloga u očuvanju nacionalne svijesti i kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i Hrvata u Boki kotorskoj", rekao je ministar nakon razgovora s izaslanstvom na čelu s predsjednikom društva Nikolom Čičom.

Šef hrvatske diplomacije također je ustvrdio da je Napredak imao istaknutu ulogu i u društvenom i kulturnom životu Hrvatske, kao i u zajednicama hrvatskih iseljenika u brojnim državama diljem svijeta.

"O tome nesumnjivo svjedoče i brojna imena istaknutih znanstvenika, umjetnika, sportaša, književnika koji su bili članovi i stipendisti tog društva, a među tim imenima bila su i dva dobitnika Nobelove nagrade", istaknuo je Grlić Radman.

Predsjednik društva Čiča zahvalio je na potpori koju hrvatska vlada i druge hrvatske institucije kontinuirano pružaju bosanskohercegovačkim Hrvatima i njihovim institucijama.

Prema službenom priopćenju, glavne teme razgovora bile su trenutni politički i društveni status Hrvata u BiH, daljnji organizacijski razvoj Hrvatskog kulturnog društva Napredak te dinamika povrata imovine društva koja je oduzeta za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima.

Sudionici sastanka su zaključili da je potrebno i dalje raditi na uspostavi što boljih međusobnih institucionalnih veza kako bi se zajamčila stvarna održivost života Hrvata u Bosni i Hercegovini na područjima na kojima stoljećima žive te očuvao njihov nacionalni identitet.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!