PREPISKA NA TWITTERU

Greta Thunberg se požalila da mora sjediti na podu vlaka, Njemačke željeznice joj suptilno spustile: Kako je bilo u vagonu prvog razreda?

15.12.2019 u 15:17

Bionic
Reading

Na Twitteru se odvila zanimljiva prepiska na temu klimatskih promjena i javnog prijevoza u Njemačkoj, a u glavnim ulogama bile su svjetski poznata šesnaestogodišnja aktivistica Greta Thunberg i njemačka javna tvrtka za željeznički prijevoz Deutsche Bahn (DB)

Thunberg se iz Torina, gdje je u petak sudjelovala na prosvjedu protiv klimatskih promjena, vraća u rodnu Švedsku gdje će tijekom božićnih i novogodišnjih praznika malo odmoriti od aktivizma.

Kako aktivistica iz ekoloških razloga ne putuje zrakoplovom nego vlakom, objavila je tweet u kojemu se požalila milijunima svojih sljedbenika kako su vlakovi u Njemačkoj prepuni.

'Putujem prepunim vlakom kroz Njemačku. I konačno se vraćam kući!', napisala je uz fotografiju na kojoj okružena putnim torbama sjedi na hodniku vagona.

Njemačke željeznice su reagirale na ovu poruku te Greti na njemačkom poručile sljedeće:

'Draga Greta, hvala što podržavaš djelatnike željeznice u borbi protiv klimatskih promjena! Drago nam je da se se u subotu vozila ICE vlakom na 100-postotni električni pogon. Bilo bi još ljepše da si napisala kako su te u vagonu prve klase ugostili naši prijateljski nastrojeni i kompetentni djelatnici'.

Na ovu suptilnu kritiku, ali i na druge tweetove koji su prozivali Gretu Thunberg zbog licemjerja mlada aktivistica je ubrzo odgovorila:

'Naš vlak iz Basela je isključen iz prometa, pa smo sjedili na podu u 2 različita vlaka. Mjesto sam dobila nakon što smo prošli Göttingen. Naravno, ovo nije problem, niti sam ikad rekla da je problem. Prepuni vlakovi su dobar znak jer znači da ljudi žele putovati vlakovima', napisala je Thunberg.

Ipak, ni Deutsche Bahn se nije izvukao od kritike zbog ovakve marketinške strategije: mnogi tviteraši su primijetili da nitko od njih zasigurno ne bi dobio mjesto u prvom razredu da se ne zove - Greta Thunberg.