OTVORENO PISMO

Greenpeace traži odgovore o kvaru u Krškom

13.11.2013 u 13:02

Bionic
Reading

Slovenska uprava za nuklearnu sigurnost ne bi trebala dopustiti ponovno uključenje nuklearke Krško bez jasnih odgovora zašto je došlo do lomljenja jedne od gorivih šipki s radioaktivnim gorivom u reaktoru nuklearke, ocjena je slovenske sekcije Greenpeacea što ju je, u otvorenom pismu direktoru uprave za nuklearnu sigurnost Andreju Stritaru, naveo predstavnik Greenpeacea za energetsku politiku Dejan Savić

Iako u nuklearki Krško tvrde suprotno, incident s oštećenjem i lomom šipke s nuklearnim gorivom važan je s aspekta nuklearne sigurnosti, a mnoga pitanja vezana uz taj događaj i sigurnost rada nuklearke su otvorena, pa bi Stritar na njih javnosti što prije trebao odgovoriti, navodi Savić. U suprotnome trebao bi zaustaviti ponovno uključivanje nuklearke dok se okolnosti ne razjasne, dodaje se u otvorenom pismu koje su u četvrtak prenijeli mediji.

Postupiti drugačije značilo bi gospodarske interese nuklearke Krško stavljati iznad nuklearne sigurnosti, tvrdi slovenski predstavnik Greenpeacea.

Prema nekim ocjenama stručnjaka, jedan od uzroka oštećenja gorive šipke u reaktoru mogao bi biti i u tome što je, u želji za povećanjem ekonomičnosti i dobiti, radni ciklus nuklearke, u kojemu ona djeluje bez zaustavljanja i remonta, povećan s godine dana na godinu i pol te je povećana nominalna snaga nuklearke za oko 10 posto, što se postiglo korištenjem obogaćenijeg urana 235, navodi se u priopćenju slovenskog ogranka Greenpeacea.

'Svaki dan rada nuklearke, po grubim izračunima, donosi jedan milijun eura prihoda. Takvo povećanje opterećenja rada nuklearke moguće je uz povećanje izgorjelosti nuklearnog goriva, što djeluje na stabilnost šipki i veću vjerojatnost oštećenja goriva. Ako se pokaže da do oštećenja dolazi zbog povećanog opterećenja elektrane, hoće li uprava za nuklearnu sigurnost promijeniti tehnička ograničenja za njen rad?', pita među ostalim u otvorenom pismu predstavnik Greenpeacea.