KAD EUROPA POMAŽE

Grčkoj prijeti izbacivanje iz eurozone?

Bionic
Reading

EU za sada neće od Grčke tražiti nove mjere štednje. Ministri financija 16 članica eurozone odlučili su pričekati do ožujka, kada će procijeniti jesu li postojeće mjere štednje u Grčkoj dostatne u svladavanju krize

Za sada zemlje eurozone neće Grčkoj pružiti izravnu financijsku pomoć, to je rezultat sinoćnjeg (15. veljače) sastanka ministara financija zemalja u kojima je euro službena valuta. Posebno pripremljeno mišljenje stručnjaka iz Njemačke je potvrdilo da je legalno da pojedine članice EU-a Grčkoj pruže financijsku pomoć. U međuvremenu Europska komisija traži da Europski ured za statistiku dobije ovlasti kontrole financijskih knjiga u Ateni.

Službena odluka o grčkim planovima štednje očekuje se danas (16. veljače) na sastanku ministara financija svih 27 zemalja članica. 'U ožujku ćemo preispitati nalazi li se Grčka na pravom putu', naglasio je šef eurozone Jean-Claude Juncker. Time je podržao put koji je za Grčku odredila Europska komisija. Grčka do 2012. treba staviti pod kontrolu svoj pretjerano visok proračunski manjak. O raspravi oko Unijinog plana za spašavanje Grčke španjolska ministrica financija Elena Delgado nije htjela otkriti pojedinosti.

Stručnjaci: Članice Unije mogu pomoći Grčkoj

Stručnjaci iz njemačkog Bundestaga došli su do zaključka da prema europskim zakonima Grčka može primiti pomoć od svojih europskih partnera. Stručno mišljenje odnosi se na članak 122. Ugovora o radu Europske unije u kojem stoji da je moguće pružanje financijske pomoći u slučaju 'prirodnih katastrofa ili izvanrednih događaja koji su izvan kontrole države, koja se nalazi u poteškoćama ili koja je ugrožena dubokim poteškoćama'.

Upravo bi se velik proračunski manjak – ako je on posljedica financijske i gospodarske krize – mogao prikazati kao izvanredni događaj u smislu članka 122, stručno je mišljenje znanstvene službe njemačkog Bundestaga.

Dosad se zabrana pružanja financijske pomoći za Grčku koja je članica eurozone temeljila na članku 125. u kojem stoji da niti EU niti neka članica Unije ne smije nekoj drugoj članici jamčiti ili uskočiti u pomoć oko dugovanja.

Izbacivanje Grčke iz eurozone nije tabu

Prema mišljenju njemačkog financijskog stručnjaka Wolfganga Gerkea za Europsku uniju ne smije biti tabu tema izbacivanje Grčke iz Monetarne unije, premda se takva namjera službeno odlučno odbacuje. 'Ako se jedna članica eurozone ne pokaže dostojna, tada mora postajati mogućnost da eurozona povuče određene zaključke', izjavio je Gerke.

Europska komisija se pak zalaže za veće ovlasti za Europski ured za statistiku (Eurostat). U okviru pokretanja postupaka zbog prekoračenja proračunskog deficita ova institucija mora dobiti ovlasti za 'brojnije i sveobuhvatne posjete' provjeravanja statističkih podataka.

Eurostat je od Atene do kraja mjeseca zatražio očitovanje o optužbama u kojima se navodi da su velike američke banke pomagale u prikrivanju sve većeg grčkog državnog duga.

Veće ovlasti za Eurostat

Ako se pojave problemi, Eurostat bi ubuduće morao imati ovlasti i za provjeru metodologije. Od članica se traži da Eurostatu omoguće pristup svim važnim informacijama o kvaliteti prikupljanja proračunskih podataka.

Unatoč obećanjima Europske unije da će u krajnjem slučaju pomoći Grčkoj, na financijskim tržištima nije došlo do pada nervoze. Rekordni dodaci za rizik koji Grčka sada mora platiti za državne obveznice bili su veći nego prije četiri dana, kada su šefovi država i vlada članica EU-a najavili pružanje pomoći Grkoj koja grca u dugovima.