Kiriakos Micotakis

Grčki premijer pozdravio povratak turskog plovila u bazu

13.09.2020 u 14:39

Bionic
Reading

Grčki premijer Kiriakos Micotakis rekao je u nedjelju da je povratak turskog istraživačkog broda Oruca Reisa u južnu pokrajinu Antaliju pozitivan prvi korak prema ublažavanju napetosti s Turskom oko istraživanja prirodnih resursa u Sredozemlju

"Povratak Oruca Reisa je pozitivan prvi korak, nadam se da će slijediti i drugi. Želimo razgovarati s Turskom, ali u ozračju bez provokacija", rekao je Micotakis novinarima u Solunu.

On je izjavio da je dijalog jedini način za rješavanje problema između dviju zemalja - razgraničenja pomorskih zona.

"Prvi turski korak bit će početak bolje situacije u našim bilateralnim odnosima", rekao je.

Micotakis je također dodao da će šest od 18 borbenih zrakoplova Rafale, koje Grčka planira kupiti, biti novi, a ostali malo korišteni.

Grčka također planira upotpuniti svoju fregatu i kupiti četiri broda, rekao je konzervativni premijer.

Turske vlasti nisu produžile misiju turskog broda raspoređenog od 10. kolovoza u vodama istočnog Sredozemlja koje Grčka smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom. Njegovo slanje u te pode izazvalo je velike napetosti između Atene i Ankare.

Grčku je podržala EU, posebice Francuska koja je s Grčkom vodila zajedničke vojne vježbe u tom području.

U četvrtak je sedam čelnika južnih zemalja EU zaprijetilo Turskoj europskim sankcijama ako ne okonča svoje jednostrane aktivnosti u istočnom Mediteranu.

Istraživačka misija Oruca Reisa završila je u subotu, navodi turski provladin list Jeni Safak. Oduka o neproduživanju misije je doživljena kao šansa pružena diplomaciji, piše taj list.

Atena je "uvijek spremna pokrenuti istraživačke pothvate s Turskom", rekao je Micotakis.

Naglasio je da "ovaj korak Turske ide u dobrom smjeru", prema smirenju situacije, i mogao bi pridonijeti nastavku dijaloga dviju zemalja.