DOSTA IM ATENE

Grčki otok želi se priključiti Austriji?!

17.07.2012 u 15:31

Bionic
Reading

Pod naslovima "Hoće li Austrija uskoro ležati na moru?" i "Stečaj Grka: Prvi otok za odmor želi ubuduće pripadati Austriji" austrijski dnevni tabloidi Österreich i Heute prenose u utorak pisanje talijanskog Libera o navodnoj želji idiličnoga grčkog otoka Ikarije da se pripoji Austriji.

Mediji navode da je povod toj političkoj senzaciji koja miriše na dobru 'eurošalu' istek stogodišnjeg ugovora kojim se Ikaria 17. srpnja 1912. godine oslobodila turske vlasti pripojivši se kratko potom Grčkoj čijom su trajnom krizom i ignoriranjem njihovih problema otočani već duže vrijeme nezadovoljni.

Heute prenosi da je načelnik otoka Ikarije Strafrinadis Christodoulos 'sit Atene' i kako se 'otočani žele priključiti Austriji'. Dodaje kako je riječ o prelijepom otoku u Egejskom moru veličine 255 četvornih kilometara na kojem živi 9000 stanovnika.

Talijanski Libero piše da su otočani na proslavi 100. godišnjice samostalnosti Ikarije javno poručili grčkom političkom vrhu: 'Zbogom Ateno, mi odlazimo u Austriju!', napomenuvši da po isteku ugovora imaju pravo sami odrediti svoju budućnost.

'Atena nas je zaboravila, zbog toga razmišljamo o priključku Austriji', izjavio je glasnogovornik otočkog gradonačelnika Christodoulosa. Otočani navodno prijete Ateni da će referendumom izglasati odvajanje od Atene ako ne pokaže više brige za stanovništvo i ne sagradi mu nove ceste i bolnice.

'Nama je teško ostati neovisnima. No mogli bismo zatražiti priključenje nekoj drugoj državi. Naravno ne Turskoj, radije Austriji', istaknuli su otočani na obilježavanju jubilarne obljetnice, prenosi austrijski dnevnik Österreich.

Isti izvor navodi da separatističke prijetnje stanovnika Ikarije dodatno opterećuju Atenu koja dobro zna što bi gubitak ovog otoka koji opskrbljuje ribom velik dio atenskog tržišta značio za posrnulo grčko gospodarstvo.

Za Austrijance je to tek jedna u nizu austrijsko-grčkih ljetnih bajki, zaključuju domaći mediji.