STANDARD & POOR'S

Grčki kreditni rejting je 'selektivni bankrot'!

28.02.2012 u 12:34

Bionic
Reading

Iako je njemački parlament izglasao drugi paket pomoći 'težak' 130 milijardi eura u operaciji restrukturiranja grčkog duga, agencija Standard & Poor's smanjila je rejting Grčke na SD (Selective Default - selektivni bankrot)

Vijest je donekle očekivana jer je agencija najavila da bi ocjenu mogla sniziti na razinu SD kada počne važiti sporazum s vjerovnicima o zamjeni obveznica.

Nakon završetka procesa zamjene obveznica, što bi se trebalo dogoditi sredinom ožujka, ocjena Grčkoj mogla bi se podignuti na razinu CCC, najavili su iz agencije.

Cilj zamjene obveznica jest brisanje dijela grčkog duga u iznosu od 107 milijardi eura, a banke i druge financijske ustanove pristale bi na gubitak u iznosu od 53,3 posto vrijednosti starih obveznica. Usporedno s najavom agencije, Europska središnja banka najavila je da grčke obveznice neće uvažiti kao jamstvo za kredite te da će sredinom ožujka, kada zemlje eurozone prihvate dodatna jamstva za nove obveznice, revidirati svoju odluku.

Prve reakcije iz Grčke govore da snižavanje ocjene ne bi trebalo imati učinka na domaći bankarski sustav, dok je šef ministara financija eurozone Jean-Claude Junker izrazio povjerenje da će privatni vjerovnici sudjelovati u operaciji brisanja duga.

'Ako uspije operacija zamjene obveznica, smatrat ćemo da je incident selektivnog bankrota Grčke stvar prošlosti', poručili su iz agencije S&P. Eventualno podizanje ocjene na razinu CCC označavalo bi i dalje 'nesigurne perspektive ekonomskog rasta' i 'veliki javni dug' čak i nakon restrukturiranja, prenosi AFP.