NAKON MARATONSKIH RAZGOVORA

Grčka uspjela dogovoriti reforme; ministar rada podnio ostavku

09.02.2012 u 16:51

Bionic
Reading

Grčki dužnosnici pristali su na dogovor s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom o reformama nužnima za dobivanje novoga paketa financijske pomoći, objavio je u priopćenju u četvrtak premijer Lucas Papademos. Ministri financija zemalja članica eurozone okupili su se u četvrtak navečer u Bruxellesu kako bi razgovarali o mogućnosti deblokiranja novog programa pomoći Grčkoj, ali prema izjavama većine sudionika večeras neće biti donesena odluka

'Konzultacije između vlade i trojke o pitanju koje je još bilo ostalo otvoreno jutros su uspješno završene. Politički su se čelnici dogovorili o rezultatu razgovora', kaže se u Papademosovu priopćenju. 'Postignut je dogovor o sadržaju novoga programa, uoči današnjega sastanka (ministara financija) eurozone', dodaje se u priopćenju.

Međunarodni monetarni fond objavio je kako se razgovori o pojedinostima toga aranžmana nastavljaju.

Zamjenik ministra rada Janis Kucukos u četvrtak je podnio ostavku zbog neslaganja s novim mjerama štednje na koje su politički čelnici pristali ne bi li dobili drugi paket financijske pomoći za spas zemlje.

Kucukos je lan socijalističkog PASOK-a, a u pismu premijeru rekao je kako se povlači s dužnosti jer prihvaćene mjere nisu samo 'teške', nego i 'bolne za radnike'.

Dva najveća grčka sindikata sazvala su za petak i subotu 48-satni štrajk protiv reformi koje su čelnici stranaka uspjeli dogovoriti.

Grčki partneri u Europskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) traže veća odricanja u zamjenu za paket pomoći u iznosu od 130 milijardi eura.

Eurozona: večeras neće biti odluke o Grčkoj

Ministri financija zemalja članica eurozone okupili su se u četvrtak navečer u Bruxellesu kako bi razgovarali o mogućnosti deblokiranja novog programa pomoći Grčkoj, ali prema izjavama većine sudionika večeras neće biti donesena odluka. 'Mislim da večeras nećemo imati definitivnu i konačnu odluku', izjavio je po dolasku na sastanak predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker

'Ne morate čekati ovdje jer večeras neće biti odluke', poručio je okupljenim novinarima njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble. 'Pregovori su daleko odmakli, ali stanje još nije zrelo za odluku', dodao je njemački ministar.

Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn rekao da je u četvrtak u Ateni postignut 'načelni dogovor na razini eksperata' između grčke vlade i tzv. trojke - Europske središnje banke, Komisije i Međunarodnog fonda o novom programu proračunskih ušteda. 'Sada je na grčkoj vladi da uvjeri europske partnere da će poduzeti konkretne poteze koji će jamčiti fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme', rekao je Rehn.

Luksemburški premijer Juncker, koji predsjedava sastancima ministara financija eurozone, rekao je da će se razgovarati o koracima koje treba poduzeti za odobravanje pomoći Grčkoj. 'Ako dogovor ne bude postignut večeras, neće biti katastrofa, onda će se postići sljedeći tjedan', rekao je Juncker.

ECB još nije odlučio o mogućoj ulozi u sprečavanju grčkog bankrota

Čelnik Europske središnje banke (ECB) potvrdio je u četvrtak na tiskovnoj konferenciji da su grčki stranački čelnici postigli dogovor potreban za odmrzavanje drugog paketa pomoći, no odbio je govoriti o mogućoj ulozi središnje banke u sprečavanju destruktivnog grčkog bankrota.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je da mu je grčki premijer Lucas Papademos potvrdio da su grčki politički čelnici nakon višednevnih odgoda postigli sporazum o mjerama štednje koje zahtijevaju njihovi kreditori, Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF).

'Prije nekoliko minuta grčki premijer potvrdio mi je da je dogovor postignut i da ima odobrenje glavnih stranaka', kazao je Draghi na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka ECB-a na kojem je odlučeno da će kamatne stope ostati na jedan posto zbog slabih naznaka stabilizacije stanja u gospodarstvu.

'Žao mi je što ne mogu ništa kazati o tome kako će se riješiti pitanje grčkih obveznica u posjedu ECB-a', kazao je.

Poslijepodne će Draghi prisustvovati sastanku ministara financija eurozone na kojem će se raspravljati o paketu pomoći za Grčku, vrijednom 130 milijardi eura.

Atena je tražila od ECB-a da joj vrati dobit ostvarenu po grčkim obveznicama u svome vlasništvu, čime bi se moglo namaknuti najmanje 12 milijardi eura za podmirivanje dijela grčkih potreba za financiranjem. Upravno vijeće ECB-a, koje čine 23 člana, tek treba dogovoriti stajalište o tom pitanju.

Iako je ECB isključio mogućnost da se pridruži privatnim kreditorima i dobrovoljno prihvati smanjenje vrijednosti grčkih obveznica, mogao bi Ateni poslati dobit ostvarenu po obveznicama koje je kupio po cijeni nižoj od nominalne.

Neki dužnosnici ECB-a nisu skloni tome da banka pokaže spremnost da sudjeluje u podjeli tereta restrukturiranja duga zbog straha da bi se time ublažili pritisci na Atenu da pristane na smanjenje potrošnje. Osim toga, ECB je dužna poštovati sporazum iz Maastrichta koji središnjoj banci zabranjuje financiranje vlada.

Na redovnoj konferenciji za novinstvo sazvanoj povodom objave odluke o kamatnim stopama, Draghi nije isključio mogućnost njihova daljnjeg smanjenja, ukazujući na kolebljive znakove stabilizacije.

'Raspoloživi pokazatelji analiza potvrđuju prisustvo kolebljivih naznaka stabilizacije gospodarske aktivnosti na niskoj razini na prijelazu iz stare u novu godinu. Ipak, gospodarske prognoze povezane su s velikim neizvjesnostima i rizicima za slabljenje', kazao je Draghi.

Vijest o dogovoru grčkih političkih čelnika poduprla euro

Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima valuta dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca prema dolaru, poduprt viješću da su grčki stranački čelnici postigli dogovor potreban za drugi paket pomoći i za sprečavanje bankrota.

U takvim okolnostima euro je dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca od 1,3312 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,3295 dolara, što znači da je na dnevnom dobitku od 0,3 posto. Dosegnuo je i najvišu razinu u dva mjeseca prema jenu, ojačavši na 102,81 jen.

Dolar je također ojačao prema japanskoj valuti, i to 0,3 posto, te se njime trgovalo po 77,34 jena.

Vijest o dogovoru grčkih političkih čelnika o novim mjerama štednje, koju je potvrdio čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi, trebala bi ukloniti zapreke za dobivanje drugog paketa pomoći, vrijednog 130 milijardi eura.

ECB je u četvrtak bio u fokusu tržišta, zadržavši kamatne stope na jedan posto u skladu s očekivanjima, ali je njegov čelnik Draghi upozorio da su gospodarske prognoze neizvjesne. To je znak da bi se smanjenje kamatnih stopa moglo u ožujku naći na bančinom dnevnom redu.

'S obzirom na teškoće eurozone, tržišta smatraju izglednim novo smanjenje kamatnih stopa', kazao je Steven Butler, čelnik trgovine valutama u Scotia Capitalu u Torontu. 'No, grčki bi dogovor mogao omogućiti sasvim dovoljno pozitivnog raspoloženja'.

Od ostalih dobitnika izdvaja se i britanska funta nakon što je britanska središnja banka Bank of England očekivano najavila ubrizgavanje daljnjih 50 milijardi funta u britansko gospodarstvo. Funta je tako ojačala za 0,3 posto, na 1,5860 dolara.

Trgovci kažu da je euro unatoč dobitcima i dalje ranjiv, budući da će ga pritiskati neizvjesnosti u vezi gospodarstva eurozone i zdravlja ostalih prezaduženih zemalja. Neki ističu da je nova runda jeftinih trogodišnjih zajmova, koje se ECB krajem mjeseca sprema ponuditi bankama eurozone, podsjetnik da je bankovni sustav u toj regiji još uvijek jako krhak.