migranti

Grčka prebacila prvu skupinu djece izbjeglica u Luksemburg

15.04.2020 u 15:11

Bionic
Reading

Grčka je prebacila u srijedu u Luksemburg dvanaestak djece bez pratnje iz prenapučenih migrantskih kampova i to je prva od više od tisuću relokacija na kojima se ubrzano radi u jeku zabrinutosti zbog utjecaja koronavirusa na ranjive skupine

Još jedna skupina od 50 djece trebala bi otputovati iz Atene za Njemačku u subotu, dok će 20-ero djece otputovati u Švicarsku idućih dana. Grčka se nada da će preseliti oko 1600 maloljetnika bez pratnje idućih mjeseci.

Najmanje 5200 djece migranata iz Sirije, Afganistana, Iraka i afričkih zemalja trenutačno živi u Grčkoj, od kojih mnogi u teškim uvjetima u kampovima na otocima u Egejskom moru.

Zamjenik ministra za migracije Giorgos Koumoucakos rekao je da iako je broj djece mali, to šalje snažnu poruku drugima da slijede primjer Luksemburga.

Grčka snosi nesrazmjeran dio tereta izbjeglica, kazao je.

'Grčka je suočena s krizom unutar krize, migracijom i pandemijom zajedno', rekao je on za državnu televiziju ERT. 'Ta kombinacija čini već tešku situaciju još težom i složenijom'.

Grčka je dosta rano uvela mjere ograničenja kretanja pa se relativno dobro nosi s pandemijom koronavirusa u odnosu na neke druge europske zemlje. U Grčkoj je 2170 potvrđenih slučajeva, a 101 osoba je umrla.

Nevladina udruga za ljudskava prava Human Rights Watch (HRW) pozvala je Grčku u utorak da iz "ilegalnih pritvora" oslobodi stotine migrantske djece bez pratnje i pronađe im primjeren smještaj kako bi ih se zaštitilo od koronavirusa.

Prema podacima HRW-a, 31. ožujka je bilo pritvoreno 331 dijete, a boravili su u policijskim pritvornim jedinicama i prljavim sabirnim centrima diljem Grčke.

Udruga je poručila Ateni da ima dužnost prekinuti s tom praksom i pobrinuti se da djeca dobiju zaštitu i brigu koju trebaju.

Trenutno u grčkim kampovima obitava 100.000 tražitelja azila, a njih 70.000 smješteno je u 38 kampova. Dva kampa za migrante su u karanteni zbog 30-ak slučajeva zaraze koronavirusom.

Dvanaestak europskih zemalja izrazilo je spremnost da prihvati dio njih na dobrovoljnoj osnovi, uključujući Italiju, Finsku, Srbiju, Irsku i Portugal, rekli su grčki dužnosnici.