bih

Četvoro optuženih zbog nasilja i pljačke ilegalnih migranata

15.04.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je podignulo optužnicu protiv dvoje državljana Tunisa i dvojice ljudi s državljanstvom BiH zbog pljačke i fizičkog nasilja te krijumčarenja ilegalnih migranata, potvrdilo je tužiteljstvo sa sjedištem u Sarajevu

Optuženi su Tunižani Tarek Oueslati (35), koji je sada u pritvoru u BiH i Mariem Sifi (20), koja je također u BiH, a izrečene su joj mjere zabrane napuštanja te zemlje. Alen Fale (29) i Belmin Škaljić (20), obojica iz Mostara, također su obuhvaćeni optužnicom za trgovinu ljudima.

U optužnici je navedeno kako je potkraj prošle godine Oueslati kontaktirao državljane Maroka, koji su nezakonito boravili u BiH, te im je obećao kako će ih za novčanu naknadu prokrijumčariti u Sloveniju.

Od svakog ilegalnog migranta za tu je uslugu tražio po 1500 eura. Skupinu migranata potom je, u dogovoru sa Škaljićem i Faleom koje je predstavio kao vozače, odveo na područje Podveležja. Umjesto obećanog prijevoza preko granice migrante su brutalno pretukli i opljačkali te su ih ostavili na pustom predjelu, gdje su ih kasnije pronašli policajci.

Mariem Sifi optužena je da je, u suradnji s ostalom trojicom optuženika, koristila kodove iz mobilnih telefona otetih od žrtava kako bi podizala novac koji je na njihovo ime poslan elektroničkim transakcijama.

Svo četvoro optuženih sada se tereti da su iskorištavali ilegalne migrante kako bi pribavili protuzakonitu imovinsku korist te počinjenjem kaznenog djela ugrozili zdravlje i sigurnost krijumčarenih osoba.