EUROPA NA ČEKANJU

Grčka još uvijek bez nove vlade

08.11.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Dvije vodeće grčke stranke još nisu postigle dogovor o koalicijskoj vladi, rekao je jedan vladin dužnosnik u utorak nakon izvanrednog sastanka vlade, prenose agencije

'Dogovora još nema, ali premijer je uvjeren da će uskoro biti postignut', rekao je taj dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Grčki premijer George Papandreu na izvanrednoj je sjednici vlade rekao kako će dogovor o imenu novoga premijera biti postignut u utorak navečer, javlja Reuters.

Papandreu je najavio da će odstupiti kako bi nova vlada mogla preuzeti vlast, i na sastanku u utorak oprostio se od svoga kabineta, rekao je jedan ministar.

Stranački čelnici 'uskoro' će odlučiti tko će voditi novu koalicijsku vladu, rekao je u utorak vladin glasnogovornik.

On je potvrdio, piše AFP, da je Papandreu članovima vlade rekao da pripreme ostavke. 'Premijer je vladi rekao da će pitanje novoga premijera biti riješeno uskoro', rekao je Ilijas Mosialos novinarima. 'Rekao im je da mu na raspolaganje stave ostavke.'

Socijalistička stranka aktualnog premijera Georgea Papandreua i Nova demokracija (desnica) Antonisa Samarasa u nedjelju su postigli dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva kako bi poduprli europski plan i pristupili zajedničkom sastavljanju vlade čiji predsjednik neće biti Papandreu. Sam sastav vlade i njezin prvi čovjek su predmet intenzivnih pregovora socijalista, konzervativaca i ostalih grčkih parlamentarnih stranaka.