izborne igrice

Grčka ide na nove izbore? Micotakis potvrdio da neće biti koalicijske vlade

22.05.2023 u 13:35

Bionic
Reading

Grčki premijer Kiriakos Micotakis, čija je stranka pobijedila na izborima u nedjelju, ali nije osvojila većinu, rekao je u ponedjeljak da neće formirati koalicijsku vladu i da se nada novim izborima 25. lipnja.

Micotakis je to poručio predsjednici Katerini Sakelaropoulou koja mu je službeno trebala dati mandat za formiranje koalicije u ponedjeljak poslijepodne.

Grčki konzervativci nisu osvojili dovoljno mjesta da ispune obećanje da će samostalno vladati pa su izvjesni novi izbori u lipnju.

Stranka Nova demokracija aktualnog premijera Micotakisa osvojila je u nedjelju 40,8 posto glasova, a ljevičarska Siriza 20,1 posto.

Micotakisova uvjerljiva pobjeda sugerira da on neće udružiti snage ni s jednom strankom.

Rezultat je bio zapanjujući poticaj za Micotakisa, čija se administracija morala boriti sa skandalom prisluškivanja, s pandemijom covida-19, krizom životnih troškova i smrtonosnom željezničkom nesrećom u veljači koja je izazvala bijes javnosti. 

Micotakis je rekao da cilja na drugo glasanje koje bi se održalo s poluproporcionalnim sustavom, s mogućnošću osvajanja dodatnih mjesta u parlamentu, čime se povećavaju šanse za izravnu pobjedu njegove stranke.

"Dinamika rezultata bila je više nego jasna: građani žele snažnu vladu, s četverogodišnjim mandatom, (za provođenje) hrabrijih reformi", rekao je Micotakis u nedjelju nakon pobjede koju smatra dovoljnom za "autonomnu" vladavinu.

Iako svaka od tri najveće stranke, uključujući socijalistički PASOK, treba dobiti trodnevni mandat za pokušaj formiranja koalicije, nijedna nema dovoljno mjesta za formiranje vladajućeg saveza, što otvara put za imenovanje privremene vlade što će odvesti Grčku na nove izbore 25. lipnja.

"Shvaćam da nema prostora za približavanje ili suradnju", rekao je glasnogovornik PASOK-a Dimitris Mancos državnoj televiziji ERT u ponedjeljak. "Mislim da možemo nastaviti s drugim izborima", dodao je. 

Grčke dionice porasle su 6,9 posto u ranoj trgovini u ponedjeljak, a bankarske su ojačale gotovo 15 posto. 

I cijene grčkih obveznica bile su iznad onih drugih zemalja u ponedjeljak jer su ulagači smatrali da ishod izbora vjerojatno neće uzrokovati odstupanje od trenutačne fiskalne discipline.