predsjedanje europskim vijećem

Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova

01.06.2020 u 15:31

Bionic
Reading

​Rezultati HDZ- ove Vlade u predsjedanju Europskim vijećem minorni su, a Hrvatska je na posljednjem mjestu u EU-u po iskoristivosti fondova, ustvrdio je u ponedjeljak SDP- ov Branko Grčić

Premijer Andrej Plenković i ministri nastoje građane pod svaku cijenu uvjeriti ​​da su napravili dobar posao u Bruxellesu, to je pokušaj da se pokriju loši rezultati Vlade u predsjedanju Europskim vijećem, ustvrdio je Grčić na konferenciji za novinare.

'Novi program od deset milijardi eura, o kojem se priča, nije siguran u ovom trenutku, postoji nekoliko zemalja EU-a koje nisu spremne poduprijeti tu inicijativu. Ključni je problem - ako se to realizira Hrvatska bi morala izdvajati dvostruko veću članarinu za EU u idućem razdoblju', kaže Grčić.

Na taj bi način Hrvatska svaku godinu u startu bila u minusu za 7,5 milijardi kuna, tvrdi Grčić dodajući kako Hrvatska u ovom trenutku ima sigurnih 10,7 milijardi eura iz EU-ovih fondova.

U zadnjih sedam godina potrošeno je tek 31 posto sredstava, što iznosi malo više od tri milijarde eura. Ostalo je još tri godine za korištenje sredstava, a u te tri godine treba potrošiti inverzno sedam milijardi eura, ističe Grčić.

'To dovoljno govori koliko su dvije HDZ- ove Vlade bile uspješne u povlačenju novca. Sada imaju sigurnih sedam milijardi eura koje ne znaju potrošiti, a slavodobitno najavljuju kako će dobiti još deset milijardi i neće ih znati potrošiti', kaže Grčić.

Manjak iskoristivosti novca Hrvatsku je stajao između jedan i jedan i pol posto više gospodarskog rasta u zadnjih pet godina, a da smo iskoristili taj novac rasli bismo od četiri do četiri i pol posto i bili na razini zemalja srednje i istočne Europe, koj​e su nas davno prešl​e​.

Hrvatska je po iskoristivosti fondova posljednja u EU-u, pa "olake teze i vraćanje u povijest ministra Pavića i majstora iz HDZ- a ne drže vodu" dok za svoj neuspjeh pokušavaju okriviti SDP-ovu Vladu od prije pet godina, poručio je Grčić.

Najavio je kako će SDP svoj izborni gospodarski plan predstaviti u srijedu.