OPLEO PO REGISTRU I VUČIĆU

Grbina cenzurirali u Srbiji, on im zakucao

26.01.2016 u 12:51

Bionic
Reading

Peđa Grbin, član Glavnog odbora i Statutarne komisije SDP-a, požalio se na svom Facebook profilu da je na vlastitoj koži osjetio srpsku cenzuru. U jučerašnjem razgovoru za beogradski Blic, upriličenom povodom najavljenog Registra izdajnika u Hrvatskoj, Grbin je opleo po ugrožavanju slobode govora i medija, uključujući i onu u Srbiji pod vladavinom premijera Aleksandra Vučića. Nemalo se Grbin iznenadio kad je uvidio da je dio o Vučiću netragom nestao iz objavljenog razgovora, pa je promptno zatražio da mu se objasni zašto su srpski medijski pregaoci posegnuli za cenzorskim škarama

'Jučer sam za Blic dao intervju vezan uz pitanje registra izdajnika koji ovdje dijelim. U njemu sam, između ostaloga, govorio kako u našem okruženju postoji tendencija ugrožavanja slobode govora i slobode medija. Pa sam, da to potkrijepim, govorio o putu gušenja slobode medija (citiram svoj odgovor): 'kojim idu Poljska, Mađarska, a i Vučićeva Srbija'. Koliko je sloboda medija i sloboda govora doista ugrožena u toj i takvoj Vučićevoj Srbiji, shvatio sam u manje od dvadeset i četiri sata. Naime, na linku koji dijelim svaki spomen Vučića u negativnom kontekstu netragom je nestao... Kada sam pitao zbog čega, odgovor je bio da je to odluka uredništva. Pa nek' mi onda netko kaže da je sloboda zadana stvar za koju se više ne treba boriti', napisao je Grbin na Facebooku

Nakon što se Grbin požalio na cenzuru, u tekst je vraćen dio Grbinove izjave u kojoj spominje Vučića. 'Nakon moga upozorenja, urednička se politika brzo promijenila pa je intervju objavljen u integralnom obliku. Zahvaljujem!' nadopisao je Grbin.

'Dogodilo se! Dakle, može se dogoditi ponovno!'

U članku naslovljenom 'PORUKA IZ SDP: Registar izdajnika je poziv na linč i autogol za Hrvatsku!' Blic prenosi Grbinovo upozorenje da 'prijedlog o registru predstavlja narušavanje temeljnih prava i sloboda građana Republike Hrvatske'.

'Takozvani 'registar izdajnika' protivan je Ustavu Republike Hrvatske i njegovo ustrojavanje svakako bi predstavljalo narušavanje temeljnih prava i sloboda građana Republike Hrvatske, i to prava na slobodu mišljenja, slobodu govora, slobodu političkog udruživanja... Međutim, kada promatramo širu sliku, kada vidimo što se sve događa u našem okruženju, kada pogledamo put gušenja slobode govora, slobode medija i demokracije kojim idu Poljska, Mađarska pa i Vučićeva Srbija, jasno je da se radi o jednoj široj pojavi kojoj se svatko od nas mora suprotstaviti, kako god zna i može', rekao je Grbin.

Upozorio je da je prijedlog uvođenja registra protivan temeljnim dokumentima Vijeća Europe i Europske unije, Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i Povelji Europske unije o temeljnim pravima.

'Prijedlog registra izdajnika sigurno će biti autogol onima koji su ga iznijeli. Međutim, njegovi tvorci očito nisu svjesni u kolikoj mjeri takav prijedlog predstavlja autogol za cijelu Hrvatsku jer umjesto da se brinemo o gospodarskom napretku zemlje, mi opet i iznova moramo obnavljati znanje o temeljima demokracije i slobode, jer upravo podnošenje prijedloga da se usvoji registar izdajnika predstavlja pravu, istinsku izdaju nacionalnih interesa, jer demokracija, sloboda i vladavina prava pripadaju krugu najviših interesa svake države pa tako i Hrvatske. I što više razmišljam o registru izdajnika, to mi je jasnije upozorenje Prima Levija koje sam vidio u memorijalu Holokaustu u Berlinu: Dogodilo se! Dakle, može se dogoditi ponovno! A naša je obaveza da to spriječimo', poručio je Grbin.

Jučer sam za Blic dao intervju vezan uz pitanje registra izdajnika kojeg ovdje dijelim. U njemu sam, između ostaloga...

Posted by Peđa Grbin on 26. siječnja 2016