'neslavna politička karijera'

Grbin: Za Plenkovića je najveći problem što se saznalo za marifetluke u koje je upetljan

14.02.2023 u 12:33

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je u utorak kako su izjave koje je jučer premijer Andrej Plenković dao o kažnjavanju za curenje informacija možda i "najopasnije u njegovoj neslavnoj političkoj karijeri"

"U Hrvatskoj nije najveći i jedini problem to što neke informacije cure, problem je zbog čega cure i što je u tim informacijama. Za Plenkovića je najveći problem što se saznalo za marifetluke u koje je upetljan, i ni u jednom trenutku pitanje curenja informacija mu nije bilo sporno dok se nisu pojavili inicijali AP", rekao je Grbin na konferenciji za novinare.

Podsjetio je kako je prije dvije godine oporba predložila osnivanje istražnog povjerenstva koje je trebalo istražiti zbog čega određene informacije iz sigurnosno-obavještajnog sustava policije i DORH-a cure te je li postoje politički pritisci na ta tijela.

Ocijenio je da je tada premijeru Plenkoviću apsolutno odgovaralo da se to ne istražuje jer u javnosti nije bilo inicijala "AP".

"Danas kada su se oni objavili evo odjednom frke i panike i prijeti se ne samo onima u državnom odvjetništvu i odvjetnicima koji brane okrivljenike, nego i novinarima odnosno medijima ako objavljuju informacije koje nisu po volji velikog vođe", naglasio je Grbin. "To nije demokracija i to nije Hrvatska", dodao je.

"Ovo što je Plenković jučer najavio, to neće proći, ovo je za vrijeme njegove neslavne vladavine možda i najgori udar na demokraciju", poručio je Grbin podsjetivši kako je premijer najavio promjene kaznenih zakona koje bi trebali sankcionirati i zatvorom kažnjavati curenje informacija.

"Zadaća medija je da kada tko iz bilo koje političke opcije radi nešto nedopušteno, da to objavi. Mediji moraju biti slobodni, ovakve prijetnje su u normalnom i demokratskom društvu nedopustive", ustvrdio je

Dodao je kako je očito Plenković bio siguran dok nije postojao Ured Europskog javnog tužitelja, jer se taj slavni predmet nalazio u ladici glavne državne odvjetnice.

"Sada kada je iz nje izišao, evo frke i panike, i to neće proći", kazao je Grbin.

Ustvrdivši kako "ništa ne smije ostati ispod tepiha", on je rekao kako premijer Plenković "u svojim rukama ima moć da prijetnje koje je jučer dao pretvori u djelo i moć da ono što je jučer najavio pretoči u izmjene zakona o kaznenom postupku i kaznenog zakona te da dovede policiju pred vrata novinara".

Govoreći o predstojećim izborima, Grbin je naglasio kako ne samo da se ne zna kada će se oni održati nego se ne zna po kojem zakonu će se oni provoditi jer, kako je kazao "HDZ nije u stanju pripremiti i u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva".