nova stranica

Grbin pripremio veliku kadrovsku rošadu u SDP-ovim redovima, doznalo se tko bi trebao zamijeniti Bernardićeve suradnike

06.10.2020 u 17:20

Bionic
Reading

Nakon što je preuzeo stanku novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin odlučio je napraviti i kadrovsku rošadu u saborskim tijelima na čelu kojih su SDP-ovci, ali i odlučio koga će staviti na mjesta svojih najbližih suradnika u stranci

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Grbinov je prijedlog da se umjesto Rajka Ostojića, koji je stavio mandat u mirovanje, za podpredsjednicu Sabora imenuje Sabina Glasovac.

Od trinaest saborskih odbora u kojima SDP ima predsjednika ili podpredsjednika odbora, do rošade bi trebalo doći u njih tri. U sva tri trebali bi se maknuti bliski suradnici bivšeg predsjednika Davora Bernardića. Tako Grbin traži da se s čela Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost povuče dojučerašnji glavni tajnik stranke Nikša Vukas, a da se umjesto njega imenuje njemu blizak Siniša Hajdaš Dončić.

Nadalje, s funkcije predsjednika Odbora za međunarodnu parlamentarnu suradnju smijenilo bi se bivšeg predsjednika Glavnog odbora Erika Fabijanića i tu bi dužnost trebao preuzeti Arsen Bauk. Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Bernardiću bliska Renata Sabljar Dračevac, također bi se povukla s te dužnosti, a zamijenila bi je Grbinova protukandidatkinja na izborima za novog predsjednika SDP-a, Mirela Ahmetović.

Na prvoj sjednici novog Predsjedništva SDP-a stranački šef predstavlja i ime novog glavnog tajnika stranke, a to bi trebao biti Vedran Babić koji mu je bio i direktor kampanje. Tijekom predizborne kampanje SDP-ovci su mu zamjerali Babića i to zato što je imao dug za članarinu. Babić je, navodno, Grbinu obećao da će cijeli dug podmiriti u utorak.

Među SDP-ovcima se pričalo kako predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ima ambiciju preuzeti Glavni odbor, no od toga nema ništa, nego Grbin za tu dužnost predlaže bivšu saborsku zastupnicu Mariju Lugarić.

Jedna od bitnih funkcija u stranci je i financijski direktor što bi trebao postati Igor Cigula. Riječ je o pročelniku za financije u Krapinsko-zagorskoj županiji koji će promijeniti radno mjesto i doći na plaću u SDP. Navodno bi Cigula bio izbor za financijskog direktora SDP-a i u slučaju da je u drugome krugu za izbor predsjednika stranke pobijedio zagorski župan Željko Kolar, tim prije što je njegov suradnik u županiji.

  • +11
Predsjedništvo SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik SDP-a Grbin se, kako nam kažu njegovi bliski suradnici, pripremio i za otvoreni razgovor o članstvu bivšeg gradonačelnika Vukovara Željka Sabe u Predsjedništvu stranke. Činjenica je da je Sabo izabran na tu dužnost u demokratskoj proceduri, na izborima jedan član - jedan glas, no Grbin smatra da njegovo prisustvo u ovom najvišem stranačkom tijelu šteti SDP-u i ruši njegovu vjerodostojnost jer je Sabo osuđen za političku korupciju.

Sabi bi se dala prilika da se sam povuče, a ako je ne iskoristi, poduzimati će se drugi koraci, ali nije poznato koji.