veliki intervju

Grbin otkrio da mu je Plenković čestitao na izboru za predsjednika SDP-a, a i otkrio što misli o Milanovićevim prozivkama

05.10.2020 u 17:16

Bionic
Reading

Koji će biti prvi potezi u konsolidaciji stranke, kako pomiriti sukobljene frakcije, hoće li biti revanšizma, i kako vratiti SDP na pobjedničke staze već na lokalnim izborima - dio je pitanja na koja je odgovarao novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin na Hrvatskom radiju

'Ulogu lidera oporbe vidim na malo drugačiji način nego što je to bio slučaj do sada', kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin gostujući u emisiji Oporbeni zarez Hrvatskog radija.

Dodao je kako ne želi ulaziti u konflikte i svađe, a svoje viđenje oporbene funkcije opisao je: 'Vidim ju kao ozbiljan korektiv vlasti. I svi sustavi vladanja, bile to diktature ili bilo koji drugi imaju vlast. Jedino demokracija ima oporbu i to je ono što je čini demokracijom.'

"Ne želim komentirati Milanovićeve izjave"

Ulogu SDP-a, dodao je, vidi kao političku opciju koja će promovirati malo drugačiji pogled na Hrvatsku sadašnjost i budućnost te na razvoj društva.

Na pitanje je li se čuo s predsjednikom Milanovićem, Grbin je odgovorio da nije. A za Milanovićeve izjave kazao je: 'Izjave predsjednika republike, već sam rekao i kada sam se ja našao na tapeti, da naprosto ne želim komentirati.'

Milanovićev pristup, dodao je, naprosto je njegov pristup. 'I pitanje je da li je to ispravan pristup ili nije za mene ili bilo koga drugog, već je isključivo za predsjednika republike i birače koji će danas ili sutra odlučiti treba li on dobiti još jedan mandat', kazao je Grbin.

'Ono o čemu ja kao političar trebam govoriti je činjenica da možda zbog ovog njegovog pristupa u prvi plan ne dolaze stvari koje bi, po mom mišljenju, ipak trebale imati prioritet nad time da li je on za nekoga rekao da je njegov štićenik, narikača ili nešto treće', dodao je Grbin.

Na pitanje kakav će odnos imati s predsjednikom Milanovićem te hoće li se možda dogoditi da prvi puta imamo opoziv predsjednika o čemu se sve glasnije nagađa, Grbin je odgovorio: 'Ja nisam čuo da se o tome sve glasnije nagađa, već sam čuo određene pozive predsjedniku republike da odstupi. Bez obzira na to slagao se ja ili ne s njegovim načinom komuniciranja - ja, barem ono malo što poznajem Ustav RH, nisam primijetio da je predsjednik republike bilo što prekršio'.

'Jedno je imati mišljenje i stav o karakteru i kvaliteti nastupa, a drugo je dovesti u pitanje da li je predsjednik republike svojim ponašanjem prekršio Ustav', dodao je Grbin.

One koji su vidjeli da je Milanović prekršio Ustav, pozvao je da jasno pokažu koje je odredbe Ustava RH prekršio i na koje načine. Što se tiče suradnje s predsjednikom, Grbin je kazao kako želi da predsjednik republike u svojem djelovanju bude u okviru Ustava RH.

'Dok god to bude činio, dok god bude radio ono na što je prisegnuo - za mene će suradnja s njime biti dobra, bez obzira na to što on rekao na moj račun', dodao je.

Grbin: Otvoren sam za razgovore sa svima

Nakon subotnjih izbora, Grbin je kazao kako je čestitku od premijera Plenkovića danas dobio.

Na pitanje očekuje li poziv na razgovor, odgovorio je kako smatra da je razgovor nužan. 'U uređenim društvima razgovor je nužan kako bi postigli onu razinu komunikacije koja je potrebna za funkcioniranje u društvu. Što se mene tiče, ja sam otvoren za razgovore apsolutno sa svakim. No to što si otvoren za razgovor, ne znači nužno da ćeš na tom razgovoru i nešto dogovoriti. Međutim, ako niti ne probaš razgovarati - onda sa sigurnošću možemo reći da se ništa dobroga ne može niti desiti', rekao je Grbin.

Istaknuo je kako on strpljenja za razgovore ima, a vremena za njih će se naći. SDP i politiku će, dodao je, voditi na način za koji smatra da je ispravan. 'To je razgovor s drugim strankama iz opozicije, a kada su u pitanju vlast i vladajući onda im mora biti jasno - ono što dobro naprave mi ćemo podržati. Ono što loše naprave - mi ćemo na to ukazati i ponudit ćemo rješenja', izjavio je Grbin.

Ekonomija i korupcija

U ovom trenutku, smatra Grbin, dvije su teme o kojima treba razgovarati i raspravljati s vladajućima, a to su: ekonomija i korupcija. 'S jedne strane imamo ekonomsku situaciju koja je vrlo loša, a s druge strane imamo niz korupcijskih afera koje doslovce kao na traci iskaču. Ono o čemu je potrebno razgovarati je koja je vladina vizija razvoja ekonomske politike u RH. Ono što tražim od vlade je da nam odgovori gdje je nacionalna razvojna strategija', kazao je Grbin.

Nacionalna razvojna strategija kao temeljni strateški dokument razvoja RH do 2030. godine trebala je biti usvojena, istaknuo je Grbin, do ožujka. Sada je listopad, a toga dokumenta još nema. 'Zato upućujem jasno pitanje i predsjedniku i resornim ministrima: Gdje je taj dokument, kada ga možemo očekivati, kada će na njemu moći i javnost raditi na način da uputi svoje primjedbe i sugestije - sve ono što je potrebno da bi taj dokument trebao biti bolji. Jer to nije dokument koji se odnosi samo na rad jedne vlade. to je dokument koji bi trebao obilježiti čitavo desetljeće koje je ispred Hrvatske', kazao je Grbin.

O drugom važnom pitanju, o korupciji, Grbin je kazao kako imamo nekoliko afera koje su se dogodile u zadnje vrijeme, a Janaf je bio samo povod. 'Mi znamo što piše u zakonu i naravno da ne možemo osnivati istražno povjerenstvo za ono o čemu se vodi sudski postupak. Međutim, mi ovdje imamo pojavu. A pojava je da gotovo u svakoj ozbiljnijom istrazi, u jednoj ili drugoj fazi, dolazi do obavještavanja okrivljenika o tome da se protiv njih vode postupci', kazao je Grbin i dodao kako se to ne smije događati.

'Mi želimo osnovati istražno povjerenstvo u kojem ćemo razgovarati o tome zašto se takve i mnoge druge loše stvari vezane uz istrage kaznenih postupaka događaju', rekao je Grbin.

Rad u vrijeme pandemije

'Ja sam predložio kolegama da, umjesto da se prepucavamo preko suda, pokušamo zajedno naći rješenje koje će s jedne strane štititi život i zdravlje ne samo zastupnika, već i vas novinara koji ste u Saboru, radnika u Hrvatskom saboru - dakle svih onih koji se kreću po toj zgradi, a da se istovremeno zastupnicima u saboru omogući da govore', kazao je Grbin.

Naglasio je kako se nada da će biti sluha s druge strane, te da treba razumjeti ako do razgovora ne dođe ovih dana, budući da su određeni kolege s kojima bi se trebalo razgovarati ili bolesni ili u samoizolaciji.

'Mislim da možemo pronaći rješenje koje će zadovoljiti s jedne strane ovo prvo - zaštitu života i zdravlja, a s druge strane mogućnost svakoga od nas da radi posao za koji smo izabrani. A to je da govori i zastupa građane', zaključio je Grbin.