drugi krug

[VIDEO] Grbin o imenovanju Sabe u Predsjedništvo: Izbor osobe koja je bila pravomoćno osuđena za kazneno djelo iz koruptivne sfere otežava rad SDP-a

01.10.2020 u 13:03

Bionic
Reading

Kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin pozvao je u četvrtak sve članove stranke da u subotu izađu na drugi krug izbora za predsjednika stranke, a najavio je da će, ako pobijedi, izmijeniti odredbu o zabrani glasanja za neplatiše članarine te da će raspravljati o statusu Željka Sabe

"Pozivam sve SDP-ovce da u subotu na ove izbore izađu u što većem broju. Izađite na izbore i pokažite koliko je SDP jak i koliko još uvijek ima snage biti pobjednička stranka", rekao je Grbin novinarima ispred stranačke središnjice na Iblerovu trgu.

Obvezao se svim članovima, koji su se osjetili obespravljenima i izdanima od SDP-a, da će već na prvoj sjednici Glavnog odbora promijeniti pravila te da se više nikada neće dogoditi da dvije trećine članova ne može sudjelovati u unutarstranačkim izbornim procesima.

"Ako se želimo zalagati za demokraciju u društvu, a želimo, onda moramo početi od vlastitog praga", naglasio je Grbin.

Dodao je da kada su se uvodila ta pravila da se nakon toga napravilo puno propusta.

"Jedan je bio taj da se članovi nisu obavještavali o svojem dugu. Kada stranka na taj način pogriješi, onda stranka ima obvezu ispraviti svoju grešku", istaknuo je Grbin.

Komentirao je i ulazak Željka Sabe, bivšeg gradonačelnika Vukovara, u Predsjedništvo stranke.

Izbor Željka Sabe otežava rad SDP-a

"Nakon izbora ćemo na Predsjedništvu stranke razgovarati kako se oko toga postaviti. Ne želim bježati od odgovora, i vrlo jasno ću reći - da, izbor osobe koja je bila pravomoćno osuđena za kazneno djelo iz koruptivne sfere svakako otežava rad SDP-a", kazao je Grbin.

Izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića, koja je bila upućena dvjema saborskim zastupnicama Daliji Orešković i Marijani Puljak, ocijenio je kao neprimjerenu, ali je naglasio da više ne želi sudjelovati u toj polemici, jer ne želi da ostale teme ostanu u sjeni.

"Mi smo se sada fokusirali na to tko je što jeo u 'klubu', a uopće ne govorimo o načinu na koji se upravlja našim javnim poduzećima. Uopće ne govorimo o tome da 1. siječnja 2021. počinje novo proračunsko razdobolje u EU, a Hrvatska još uvijek nije donijela nacionalnu razvojnu strategiju koja bi trebala biti temelj za povlačenje one 22 milijarde eura", upozorio je Grbin.

Na pitanje može li njegov protukandidat Željko Kolar biti dobar predsjednik SDP-a, Grbin kaže kako se ne bi kandidirao da tako misli, nego bi Kolara podržao.

Kolar nema snagu voditi SDP u cjelini

"Naprosto mislim da nema tu snagu voditi SDP u cjelini. Kolar je imao jako dobrih opservacija koje se tiču organizacijskog ustroja stranke. Međutim, biti predsjednik SDP-a znači kontinuirano govoriti o politikama SDP-a i onome što se svakoga dana događa u našem društvu. Biti predsjednik SDP-a znači biti lider opozicije, na čelu građanske i lijeve opcije u Hrvatskoj. Bojim se da je u ovoj kampanji moj kolega pokazao da to naprosto nije u njegovom fokusu rada i djelovanja", ocijenio je Grbin.

Komentirao je i izvješće EU Komisije o vladavini prava u Hrvatskoj, naglasivši da mu je izuzetno žao što smo oslikani u vrlo negativnom svijetlu.

"Novinare se na sve moguće načine onemogućava u obavljanju njihovog posla, pritisci dolaze od poslodavaca, najtužnije je kad pritisak dolazi od javnog servisa kao što je HTV, ali imamo i situacije fizičkih napada na novinare, to je potrebno najoštrije osuditi", kazao je Grbin odgovarajući na pitanje novinara i predsjednika HND-a Hrvoja Zovka.

Dodao je kako je izvješće otišlo i korak dalje te je ukazalo i na problem prava na pristup informacijama.

"Vrlo dobro znate kolike probleme imate dobiti informaciju, pokrenete postupak pred povjerenikom, godinu dana se to vuče, kad dobijete informaciju ona je zastarjela, nije više relevantna. Imamo problema s opstrukcijom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, probleme s radom DSV-a i DOV-a, probleme s imovinskim karticama sudaca, EU Komisija je to evidentirala. Izvješće bi trebalo Vladi poslužiti kao primjer i lista svega onoga što u Hrvatskoj treba promijeniti", zaključio je Grbin.