odbijene inicijative

Grbin o aferi Janaf: Bundestag može, a Hrvatski sabor ne može provesti postupak da se utvrdi ima li curenja informacija

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 15.12.2020 14:19
  • Objavljeno 15.12.2020 u 14:19
Peđa Grbin u Hrvatskom saboru

Peđa Grbin u Hrvatskom saboru

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor je u utorak odbio tri oporbene inicijative - osnivanje istražnog povjerenstva za utvrđivanje eventualnih utjecaja vlasti na istrage i procesuiranje slučajeva korupcije, interpelaciju o radu vlade tijekom koronakrize te Mostov zaključak o radu Stožera civilne zaštite

Osnivanje istražnog povjerenstva iniciralo je 40 oporbenih zastupnika nakon curenja informacija u "aferi Janaf", želeći da se istraži utjecaj političkih tijela na opstruiranje istraga, slabosti zakonskog i institucionalnog okvira borbe protiv korupcije i propusti u sigurnosnom i pravosudnom sustavu.

Željeli su da povjerenstvo ispita i postoje li manjkavosti u zakonodavnom i institucionalnom okviru koje omogućavaju utjecaj politike na rad policije, DORH-a, SOA-e ili sudova, istraže koje su slabe točke unutar sigurnosnog i pravosudnog sustava, gdje može doći do odavanja klasificiranih informacija iz ustava neovlaštenim osobama itd.

Uoči glasovanja o osnivanju istražnog povjerenstava oporba je još jednom istaknula važnost koju bi imalo osnivanje takvog povjerenstva ustvrdivši da vladajući ne žele istraživati korupciju.

"Bundestag može, a Hrvatski sabor ne može provesti postupak da se utvrdi je li postojao pritisak na tijela koja provode neovisne istrage i ima li curenja informacija. Ili je činjenica da je Dragan Kovačević, kada je dobio dojavu i bacio mobitel u Savu, samo slučaj, a ne i pravilo, nažalost vladajući to ne žele”, pitao je Grbin (SDP).

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) rekla je da bi istražno povjerenstvo omogućilo ljudima iz sustava da govore o nepravilnostima, korupciji i nezakonitostima i da se tada ne bi morali skrivati iza anonimnosti. "To je razlog zašto ga HDZ nije dozvolio", ustvrdila je.

Mostov Miro Bulj naglasio je da su kumske veze premrežile hrvatsko pravosuđe.

Branko Bačić (HDZ) ponovo je da povjerenstvo kako je predloženo suprotno Zakonu o istražnim povjerenstvima i da su mu ciljevi preopćeniti. Istaknuo i kako istražno povjerenstvo ne može istraživati pitanja za koja je pokrenut sudbeni postupak.

Sabor je odbio s 76 glasa i interpelaciju o radu vlade u vezi pripreme zdravstvenog sustava na posebne okolnosti uzrokovane koronavirusom koju je predložilo 16 oporbenih zastupnika kako bi se preispitala odgovornost vlade zbog krize u zdravstvenom i bolničkom sustavu do koje je došlo porastom broja oboljelih od covida-19.

Oporba je u raspravi koja je trajala do dugo u noć tvrdila da vlada i stožer ne upravljaju dobro krizom i da su zakasnili s donošenjem mjera, što je HDZ odbacio ističući da je odgovor na pandemiju bio adekvatan.

"Hrvatska je najlošija u EU u borbi s koronavirusom, Stožer i vlada se uopće ne snalaze u ovoj situaciji", ustvrdio je Hrvoje Zekanović (HRAST).

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) poručila je kako bježanje od stvarnosti neće tu stvarnost učiniti boljom, a da je situacija katastrofalna. Vlada nema odgovor niti na jedno od ključnih pitanja i tražimo da se preuzme odgovornost, dodala je.

Da je došlo do raspada zdravstvenog sustava ocijenio je i Silvano Hrelja (HSU).

Nije prošao ni zaključak Mosta kojim je tražio da se zaduži Vlada da jednom mjesečno izvještava Sabor o radu stožera civilne zaštite, donesenim mjerama i rezultatima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!