tekst na usuglašavanju

Grbin najavio pripreme za ugrađivanje pobačaja u Ustav; pokušat će preko Sabora, a ako ne upali, spominje i referendum

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 25.05.2022 15:07
  • Objavljeno 25.05.2022 u 15:07
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u srijedu je, nakon sastanka s predstavnicima ljevice, najavio da kreću u pripreme za izmjene Ustava u koji bi se ugradilo pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece, te da će prijedlog pokušati 'progurati' kroz Sabor, a nije isključio ni referendum

"Tekst je na usuglašavanju, vjerujem da će biti prihvaćen i pozivam i sve ostale, oporbene i vladajuće klubove, da nam se pridruže", izvijestio je šef SDP-a Peđa Grbin nakon sastanka oporbenih zastupnika ljevice u Saboru.

Grbin je rekao da je stav SDP-a da se promjene Ustava pokušaju provesti najprije kroz Sabor, prikupljanjem potpisa petine zastupnika. Ne uspije li to, napomenuo je, onda su sve opcije na stolu pa i pokretanje referenduma.

Pokrenuli smo inicijativu za saslušanje ministra zdravstva Vilija Beroša jer recentne informacije pokazuju da je više nego nužno pozvati ministra pred saborski Odbor za zdravstvo kako bi mu se postavila pitanja o hrvatskom zdravstvu, izvijestio je o još jednoj inicijativi SDP-a.

Ocijenio je da je stupanj zdravstvene zaštite hrvatskih građana ispod svakog nivoa te dodao da gomilanje dugova prema veledrogerijama dovodi u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sustav.

Krajnje je vrijeme da Hrvatski sabor postane nešto više od dizača ruku i da je vrijeme da počne ispunjavati one funkcije koje ima u parlamentarnim demokracijama, a jedna od tih je aktivni nadzor što članovi Vlade rade, ustvrdio je.

„Pozivam sve članice i članove Odbora za zdravstvo podrže inicijativu i da ministar Beroš dođe na Odbor i odgovara na sva pitanja. Ako zna kako će provesti reformu zdravstva, riješiti dugove i osigurati da ravnatelji bolnica rade svoj posao, a da građanke i građani imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, onda se nema od čega skrivati, poručio je Grbin.

Dodao je da očekuje od vladajućih da shvate koja je uloga parlamentarne demokracije i da imaju obvezu i pravo nadzirati što članovi Vlade rade.

To je u slučaju ministra Beroša u ovom trenutku nužno, ustvrdio je.

SDP želi pokazati, pojasnio je, da parlament ne postoji samo zato da bi podržavao prijedloge većine nego i ojačao kontrolu.

Na ovaj potez odlučili su se motivirani slučajem Mirele Čavajde koji je pokazao da je pravo žene na prekid trudnoće u Hrvatskoj ugroženo.

Taj slučaj, tumače u SDP-u, otvorio je pitanje dostupnosti ostvarivanja prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Na sutrašnjoj sjednici Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku raspravit će SDP-ov prijedlog za javno saslušanje ministra zdravstva Vilija Beroša.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!