oporba kritizira

Grbin: 'Lex AP' je pokušaj zastrašivanja zviždača i medija

26.09.2023 u 14:01

Bionic
Reading

Izmjene Kaznenog zakona koje se predlažu jer su uvjet za pristupanje Hrvatske OECD-u saborski zastupnici su u utorak podržali, međutim oporba je prigovorila da ih je trebalo objediniti s ostalim najavljenim izmjenama

Zašto se ove izmjene ne mogu objediniti s ostalim izmjenama kaznenog zakona koje su u najavi, upitao je Damir Bajs (Klub Fokusa i Reformista). To su pooštravanje kazni za nasilje nad ženama i uvođenje kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

Sličan prigovor ima i Peđa Grbin. Mijenjamo kazneni zakon, a već u savjetovanju imamo prijedlog izmjena radi pooštravanja kazni za nasilje prema ženama i takozvani „lex AP” koji je pokušaj zastrašivanja zviždača i medija kako bi se spriječilo da vladine afere cure u javnost, kazao je. Anka Mrak Taritaš (Glas) istaknula je da bi kazneni zakon trebao nuditi sigurnost i da njegove učestale izmjene nisu dobre.

  • +15
Nastavljena 18. sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić pojasnila je da je Vlada u šestom mjesecu saznala da mora ići u izmjene zakona, osnažiti određene odredbe, da tijekom ljeta Sabor nije zasjedao, a potrebno ih je donijeti do listopada kada ide ocjena Hrvatske. Za ostale najavljene izmjene kaznenog zakona kazala je da traže sustavniju analizu i dva čitanja i zato sada nisu na raspravi.

Izmjenama se Kazneni zakon usklađuje sa standardima Konvencije o suzbijanju podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama, usvojenom od strane Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Izmjene zakona preduvjet su za ratifikaciju Konvencije, rekla je Šimundža Nikolić.