VLADA PROBILA SVE ROKOVE

'Da je Plenković mislio maknuti ploču iz Jasenovca, to bi davno učinio'

23.06.2017 u 11:56

  • +9

Državni vrh odao počast žrtvama logora u Jasenovcu

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Peđa Grbin, autor SDP-ove interpelacije o radu Vlade radi nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava 'Za dom spremni', upozorava za tportal da je Vlada prekršila poslovnik Sabora jer se još uvijek nije očitovala na interpelaciju, iako je to bila dužna učiniti do 17. svibnja. 'Vlada je probila apsolutno sve rokove za odgovor, ali budući da se novi ministar uprave prilikom saslušanja u Saboru obvezao da će u najkraćem mogućem roku pripremiti taj odgovor, mi ga držimo za riječ i očekujemo odgovor u roku od nekoliko dana', poručio je Grbin

Vlada je, naime, prekršila članak 147. Poslovnika Sabora koji propisuje da je 'Vlada obvezna, povodom interpelacije, dostaviti predsjedniku Sabora, najkasnije u roku od 15 dana od dana primitka interpelacije, izvješće s mišljenjima i stajalištima povodom interpelacije'. SDP-ovu interpelaciju Vladi još 2. svibnja dostavio je tadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov, dva tjedna nakon što ga je SDP poslao u saborsku proceduru. 

Peđa Grbin, inače, ne želi komentirati neslužbene informacije prema kojima je Ministarstvo uprave pripremilo odgovor da je ploča u Jasenovcu zakonita, što je u međuvremenu iz Bruxellesa demantirao premijer Andrej Plenković, ali se za tportal osvrnuo na premijerov intervju u Nacionalu, u kojemu je Plenković, podsjetimo, premijerno ustvrdio da je na HOS-ovoj ploči problematičan grb s natpisom 'Za dom spremni', te poručio da 'treba otvoriti ozbiljne razgovore s predstavnicima HOS-a kako bi se našlo rješenje tog problema'.

Je li premijer, po Grbinovom mišljenju, bio dovoljno jasan u tom intervjuu? 

'Premijer uopće nije bio jasan oko ploče u Jasenovcu, kao što nije bio jasan niti u jednom trenutku kad se o tome očitovao. Iz njegovog intervjua mogu iščitati samo ovo: da je nešto mislio poduzeti, to bi već davno poduzeo', ocijenio je Grbin, dodajući da on u premijerovom istupu ne vidi ni najmanju naznaku micanja HOS-ove ploče sa ustaškim pozdravom.

Opovrgavajući informaciju Večernjeg lista da je Ministarstvo uprave pripremilo odgovor na SDP-ovu interpelaciju, prema kojoj je sporna HOS-ova ploča u Jasenovcu postavljena zakonito, premijer Plenković uputio je u petak novinare da ponovno pročitaju njegov intervju Nacionalu. Upitan treba li ta ploča tamo ostati, Plenković je odgovorio da je sve zapravo rekao u tom intervjuu.

'To je tema o kojoj trebamo razgovarati sa svim partnerima u Vladi. U intervjuu sam rekao sve, pročitajte ga. Kad to bude tema u Europskom vijeću, onda ćemo o tome pričati', kazao je Plenković.