VLADIMIR ŠEKS LIKUJE

'Grbin će vlastoručno u Ustav ugraditi da je brak zajednica muškarca i žene'

29.10.2013 u 13:06

Bionic
Reading

Ustavni sud jučer je reagirao prije donošenja odluke o raspisivanju državnog referenduma i upozorio Sabor da je odluka na referenduma obvezujuća te da nakon toga Sabor nema što odlučivati o promjenama Ustava. Upozorili su ranije na to i iz oporbe, koja je zadovoljna što je Ustavni sud reagirao

Među onima koji reagirali odmah na sjednici Odbora za Ustav, na kojoj se donosio sporni prijedlog odluke o raspisivanju referenduma, bio je i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. On je tada upozorio da je takav prijedlog odluke protuustavni izrazio nadu da će doći do reakcije Ustavnog suda.

'Ako se ne varam, ovo je prvi put da je Ustavni sud reagirao prije konačnog donošenja pravnog akta u parlamentu i upozorio parlament da se mora držati Ustava. Mislim da ta reakcija Ustavnog suda kao čuvara Ustava je jako dobro došla posebice zbog toga što i oni u tri točke očitovanja ili upozorenja upozoravaju ono što mi već tri godine tvrdimo: područje referenduma u hrvatskom Ustavu i pratećim zakonima nije dovoljno dobro regulirano i to moramo popraviti kako bismo izbjegli ubuduće ovakve i slične situacije koje Hrvatsku mogu dovesti na prag ustavne krize. Mislim da je ovom intervencijom Ustavni sud spriječio odnosno preventivno djelovao da Hrvatska doista ne uđe u ustavnu krizu', kazao je Lesar novinarima u Saboru.

Ovakvu reakciju Ustavnog suda očekivao je i HDZ-ov Vladimir Šeks podsjetivši da je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i ranije upozorila da je odluka na referendumu obvezujuća.

'To je potvrdilo i 11 eksperata za ustavno pravo i sada konačno i Ustavni sud. Bilo bi nevjerojatno kada Sabor ne bi poslušao upozorenje Ustavnog suda i kada ne bi izmijenio dio prijedloga odluke Odbora za Ustav iz kojeg je proizlazilo da se nakon provedenog referenduma ne mora poštovati volja izražena na referendumu i da Sabor može promijeniti tu odluku. To bi učinilo opći institut referenduma besmislenim', kazao je Šeks.

Upozorenje Ustavnog suda mora se shvatiti ozbiljno, kaže nezavisni zastupnik iz kvote SDP-a Josip Kregar.

'Ne može se ignorirati i ne treba se komentirati, nego se treba primijeniti. Autoritet i vjerodostojnost Ustavnog suda zavisi od toga s koliko ćemo ozbiljnosti tome pristupiti. Upozorenje upućuje na to da upozorenje nije puke tehničke naravi. Ne radi se o glasovanju ni tko će biti jači nego se brane same osnove našeg ustavnog sustava. Ustavni sud spreman je zauzeti aktivnu ulogu u obrani onoga što su ideje i napisani tekst Ustava', kazao je Kregar.

Iako je sada svima jasno da je odluka na referendumu obvezujuća, parlamentarne se snage i dalje ne mogu dogovoriti tko će tehnički novu odredbu ubaciti u ustavni tekst.

'U svom upozorenju Ustavni sud je naznačio jasan način tehnologije, to znači da se ta odredba, ako dođe do pozitivne odluke na referendumu da je brak zajednica žene i muškarca, ugrađuje u članku 63 Ustava. To veliko zadovoljstvo će imati predsjednik Odbora za Ustav, kolega Peđa Grbin, vlastoručno ugraditi u Ustav da je brak životna zajednica muškarca i žene. To je puka tehnička stvar koju će na svoje veliko zadovoljstvo napraviti moj kolega predsjednik odbora Peđa Grbin', bocnuo je Šeks SDP-ovca.

Šeks pretpostavlja da će samo unošenje u Ustav odraditi Odbor za Ustav, no nada se da vladajuća većina u odboru neće, kako kaže, ponovno pokušati izigrati odluku na referendumu. Upitan može li se napraviti još kakav manevar kako bi se izbjeglo unošenje odluke na referendumu, Šeks je kazao: 'Moguće je napraviti neki salto mortale, ali to obično završava skokom tako da onaj koji ga izvodi slomi vrat.'

Tko točno unosi samu odluku u Ustav, nije posve jasno, upozorava Lesar.

'Točno je da ne postoji regulativa tko proglašava ustavne promjene nakon provedenog ustavotvornog referenduma, na to i Ustavni sud u dokumentu ukazuje, da je to manjkava regulativa i u samom Ustavu, a to može biti i područje Zakona o referendumu. To je razlog više da u procesu ovih ustavnih promjena vladajuća većina ozbiljno shvati što je Ustavni sud napisao i da to popravimo da nejasnoća ubuduće više nema', kazao je Lesar.

Iako smo do komentara SDP-ovog predsjednika Odbora za Ustav Peđe Grbina pokušali doći još jučer, on na naše telefonske pozive nije odgovarao ni danas. O upozorenju Ustavnog suda ipak se oglasio SDP-ov Ivo Jelušić, inače član Odbora za Ustav.

Uvijek su pitanja legitimiteta i legaliteta. Većinsku odluku na referendumu treba uvažavati, provesti i prihvatiti. Problem je to što je kod nas pitanje referenduma nedefinirano pa praktički može i deset tisuća Hrvata nametnuti odluku većini. Prije svega tu treba urediti pitanje referenduma, kada je odluka referenduma obavezna i je li ona legitimna ili ne', kazao je Jelušić.

Na upozorenje novinara da je i Ustavni sud rekao da je odluka na referendumu obvezujuća, Jelušić je kazao da je to točno, ali je i pritom podsjetio da je jednaka definicija stajala i kada je u Ustavu stajalo da je za uspjeh državnog referenduma potrebna izlaznost od 50 posto plus jedan.

'Tu imamo malo neusklađenost. Ja sam da se poštuje većinska odluka, ali ona doista mora biti većinska', rekao je Jelušić.

Upitan znači li to da će se mijenjati Zakon o referendumu, Jelušić je kazao da ne zna.