PROSVJEDNIK IZ SAVSKE

Grahovac nakon pijane noći: Učlanit ću se u SDP, ako me prime

23.02.2015 u 11:23

  • +4

Muškarac prosvjedovao protiv nezaposlenosti u Savskoj, branitelji ga vrijeđali

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Bionic
Reading

'Danas ću se ići učlaniti u SDP, ako me prime', kaže za tportal Marko Grahovac, a nakon svog prošlotjednog protesta kod braniteljskog šatora preko noći je prestao biti anoniman, nezaposleni 30-godišnjak iz Velike Gorice. Progovorio je i o svom boravku u policiji u noći s petka na subotu zbog incidenta koji je izazvao u velikogoričkom klubu

Grahovac negira da su s njim kontaktirali iz SDP-a te tvrdi kako je već bio u velikogoričkom ogranku ove stranke pitati može li postati članom. 'Danas se namjeravam ići upisati, dakako ako me budu htjeli prihvatiti', kaže nam Grahovac.

Iako je prošlog četvrtka prosvjedovao protiv nezaposlenosti kod braniteljskog šatora u Savskoj, a samo tri dana kasnije ova je adresa bila odredište i prosvjednika iz udruge Occupy Croatia, kaže da s tim nema nikakve veze.

'Nisam vođa pobune, ne mislim da je to dobro. Hrvati se ne trebaju svađati. Isto tako mislim da znam tko je za sve to kriv - zna se', kaže Grahovac, upirući prstom u trenutno najjaču oporbenu stranku.

A HDZ krivi i za medijske napise o tome da je tog dana, kada je prosvjedovao noseći simbolično gaće na štapu s transparentom 'Ja imam PTSP od nerada', pijan vrijeđao kontrolore u autobusu ZET-a na relaciji Velika Gorica-Zagreb. Tada je navodno vrijeđao branitelje, novu predsjednicu te verbalno napao ZET-ovo osoblje. 'Ne bih to komentirao, to je izmislila Mladež HDZ-a, to su gluposti', tvrdi.

Ipak priznaje da je u noći s petka na subotu imao posla s policijom te da je zaradio prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira. 'Da, to je istina, malo sam popio i ispala mi je čaša iz ruke, a redar mi je prišao i rekao mi da razbijam. Valjda me prepoznao, možda mu je otac branitelj', špekulira Grahovac i dodaje kako nije savršen.

Poručuje kako je prošlog tjedna svojom akcijom samo želio skrenuti pozornost Kolinde Grabar Kitarović, koja je posjetila branitelje, na nezaposlenost mladih. Ne na sebe, tvrdi. 'Bio sam u ime drugih, ne u svoje ime, ja nisam oportunist. Da mi netko sada ponudi posao, ne bih ga prihvatio da ne ispadne da sam to napravio zbog sebe', poručuje Grahovac, a nezaposlen je dvije godine.

Gasi se Facebook grupa potpore

Facebook grupa potpore Grahovcu koja je osnovana 19. veljače, ugasit će se 25.02. u 23:59. objavili su objavili su administratori. Iako su u kratkom vremenu prikupili više od osam tisuća lajkova, činjenica da će se Grahovac učlaniti u SDP ponukala ih je da dignu ruke od toga. 'Budući da je g. Marko Grahovac u nekoliko medijskih istupa izjavio da će se učlaniti u SDP i kako je cijela priča poprimila politički kontekst, smatramo da ova stranica više nema smisla postojati. Naša namjera nije bila produbljivati političke sukobe ili pozivati na nasilne prosvjede protiv bilo koga. Naša namjera je bila dati javnu podršku mladom sugrađaninu kojem su bila prekršena temeljna ustavna prava i koji je ukazivao na najveći problem hrvatske današnjice – nezaposlenost i odlazak mladih iz Hrvatske. Ovo je bila čista građanska inicijativa koja je, ne svojom krivnjom, postala ispolitizirana'.