HDZ-OV GRADONAČELNIK U ŽUPANJI

Gradsko zemljište prodaje ispod cijene

17.04.2009 u 11:20

Bionic
Reading

Samo dva mjeseca prije lokalnih izbora, u velikoj žurbi, Grad Županja 19. je ožujka objavio natječaj o prodaji 706.624 četvornih metara gradskog zemljišta po početnoj cijeni od 12,7 milijuna kuna

Odluka o tome donesena je na Poglavarstvu 17. ožujka i posve je prešućena gradskim vijećnicima koji su nekoliko sati iza toga održali svoju posljednju sjednicu prije raspuštanja pred svibanjske izbore.

Početna cijena od 18 kuna za četvorni metar zemljišta ukupne površine veće od 70 hektara, određena je proizvoljno, bez procjene Porezne uprave.

Voditelj županjske porezne uprave Mladen Dogan potvrdio je za Jutarnji list da Grad nije tražio procjenu vrijednosti zemljišta, na atraktivnoj lokaciji, tromeđi Hrvatske, Srbije i BiH, u neposrednoj blizini autoceste Zagreb - Lipovac i uz državnu cestu prema granici s BiH.

Ipak, najzanimljivije je da je cijena od 18 kuna po kvadratu identična onoj koju je u pismu namjere o kupnji tog zemljišta predložila zagrebačka tvrtka Strateški plan. To je pismo u Grad odaslano 10. ožujka, a već 17. ožujka Poglavarstvo raspisuje natječaj.

U Županji se govori kako je riječ o krajnje sumnjivu poslu.

- Neobično je da se jedna tako važna odluka skriva od Gradskog vijeća i donosi u vrijeme kada više nitko neće moći kontrolirati gradonačelnika - kaže oporbeni vijećnik Ivica Šarić (HNS). Uz to, gradonačelnik Davor Miličević ujedno je i predsjednik komisije za prodaju nekretnina.

- Očito je da se u međuprostoru do formiranja nove gradske vlasti nakon izbora 17. svibnja pokušava prodati to iznimno atraktivno zemljište i taj postupak sada je samo u rukama gradonačelnika. Na vidim čemu tolika žurba - kaže Zlatko Cegledi, predsjednik županjskog SDP-a.

U pismu namjere o kupnji 70 hektara zemljišta tvrtka Strateški plan navodi kako namjerava sagraditi moderni logističko-distributivni centar. Strateški plan to ne bi učinio sam, već uz pomoć, kako su naveli, “poznatog svjetskog poduzeća ”. O kojoj je tvrtki riječ, nije rečeno.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević (HDZ) kaže kako nije imao zakonsku obvezu izvijestiti Gradsko vijeće o prodaji zemljišta, niti je bio dužan tražiti procjenu vrijednosti zemljišta prije raspisivanja natječaja. Tvrdi da je najvažnije otvaranje 120 novih radnih mjesta u budućem centru.

Tvrtka Strateški plan ima temeljni kapital od 60.000 kuna, a njen direktor Tomislav Radoš bivši je predsjednik uprave Korporacije Auto Zubak i jedan od suvlasnika tvrtke Mreža znanja koja će po svoj prilici kupiti Business.hr. Budući da se u dijelu javnosti i u Županji stvorio otpor prema prodaji zemljišta, nije siguran hoće li se javiti na natječaj.

- Kapital dolazi onamo gdje je dobrodošao, a Županja nije jedino mjesto - kaže Radoš.