afrička kuga

Nezadovoljni svinjogojci ne odustaju, prosvjedi kod Županje idu dalje

26.11.2023 u 20:29

Bionic
Reading

Svinjogojci nezadovoljni mjerama koje država poduzima radi suzbijanja afričke svinjske kuge peti dan traktorima su blokirali neke prometnice na području istočne Slavonije, zahtijevajući od Vlade i Ministarstva poljoprivrede da ispune njihove zahtjeve

Poručuju kako neće odustati od prosvjeda, a u nedjelju su im na državnoj cesti D55 kod Županje na kojoj traktorima blokiraju prilaz graničnom prijelazu Županja-Orašje, podršku došli dati članovi Konjogojske udruge "Stari graničar" iz Županje.

Ministarstvo poljoprivrede u međuvremenu je objavilo da je otvoreno podnošenje zahtjeva za potpora za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge te zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe nadređenih mjera, u vrijednosti od 7 milijuna eura.

Pavić: Značajan pad bolesti, očekujemo 17. ili 18. prosinca da će biti moguće klanje na vlastitim gospodarstvima

A državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić ocijenio je u nedjelju neutemeljenima zahtjeve poljoprivrednika okupljenih oko Stožera za obranu hrvatskog sela i nedavno osnovanog Sindikata zaposlenih u poljoprivredni Slavonije i Baranje.

"Rekao bih da čak sam Pokrovac ovdje nije ni bitan, bitni su njegovi nalogodavci, on je samo podizvoditelj radova zajedno s gospodinom Bilićem i Pavlikom i izuzetno agresivno nastupaju zadnjih dana, pozivajući ljude da se odazovu prosvjedu. Naravno, nitko razuman se neće odazvati prosvjedu jer prosvjed je, ponavljam, neutemeljen. Mi očekujemo, s obzirom na doista značajan pad bolesti, ovaj tjedan samo dva slučaja, 14. prosinca će se glasati o Hrvatskoj i uspješnosti provođenja njenih mjera, i mi očekujemo negdje 17. ili 18. prosinca da će biti moguće klanje i promet mesa na vlastitim gospodarstvima", rekao je Pavić.

Nezadovoljni poljoprivrednici kao najvažnija tri zahtjeva ističu prestanak eutanazije nezaraženih svinja, dozvolu prometovanja zdravim svinjama te dozvolu održavanja svinjokolja.

Golubović: Isplata štete krenula boljim tempom

Antun Golubović, predsjednik Odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u izjavi za N1 rekao je vezano za problem afričke svinjske kuge, da su, kako se ranije procjenjivalo, “sutra trebali ložiti vatru i klati svinje, no dogodio se slučaj zataškavanja bolesti nedaleko Vinkovaca, kada je izmaklo kontroli, i došlo je do eutanazije 100 i nešto svinja".

"To nas je bacilo 15-tak dana ponovno na čekanje. Prije 14 dana kad smo bili na sastanku u Zagrebu, rečeno nam je da će 26. studenoga biti pušten promet sa svježim mesom ako sve bude onako kako bi trebalo biti. Ali, dogodila se neodgovornost jednog uzgajivača. Ta se situacija nije smjela dogoditi”, naglasio je predsjednik Odjela za svinjogojstvo HPK Golubović.

Dodao je kako je isplata štete krenula boljim tempom te je krenula i mjera za pomoć kod uzgoja prasadi.

“Mi imamo izgubljenu dobit koja se do 4. prosinca treba predati preko Agroneta. Trebalo bi se dobiti oko 65 eura po krmači i do 11 eura po tovljeniku na mjesečnoj razini. Za obnovu matičnog stanja svi svinjogojci mogu po jako povoljnim uslovima obnoviti proizvodnju”, rekao je Golubović