NOVI POKUŠAJ ZA MJESEC DANA

Gradsko vijeće Splita nije se konstituiralo, Most želi 'pilot-projekt' buduće suradnje

21.06.2021 u 11:02

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Splita prema očekivanjima nije se konstituiralo iz prvog pokušaja, na sjednici zakazanoj za ponedjeljak ujutro koja je trajala tek nekoliko minuta. U ime stranke Centar gradonačelnika Ivice Puljka, vijećnik Igor Skoko obavijestio je da zasad nemaju prijedlog imena za predsjednika, pa će nova sjednica biti zakazana unutar roka od 30 dana

Ranije prošlog tjedna bilo je objavljeno da je dogovor o konstituiranju postignut i da će Gradskim vijećem u iduće četiri godine predsjedati predstavnici četiri opcije zainteresirane za suradnju s novim gradonačelnikom - Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nova ljevica, zatim, Nezavisna lista Branke Ramljak, SDP i Most. Prvi predsjednik trebao je biti Jakov Prkić.

Međutim, iz stranke Most - čija su tri glasa presudna - potom su objavili da nikakav formalni dogovor još uvijek nije postignut.

'Ni okvir, a ni sadržaj suradnje uopće nije dosad niti taknut! Od prethodne gradske uprave imamo izvješće o primopredaji izvršnih ovlasti sa 'stanjem stvari' u gradu, imamo naš realni izborni program (kojeg se nipošto ne odričemo), a postoji i gradonačelnikov izborni program kojim je osvojio povjerenje većine građana Splita. Mi iz tih dokumenata želimo stvoriti i okvir i sadržaj za suradnju kojem želimo dodati i jasnu vremensku i prostornu dimenziju i to jasno komunicirati s građanima. To je pretpostavka naše potpore konstituiranju Gradskog vijeća', objavio je predstavnik Mosta Ivica Grković.

Gradonačelnik Puljak tijekom vikenda potvrdio je da se razgovori nastavljaju i da se Gradsko vijeće formalno neće konstituirati.

Oporba predvođena Vicom Mihanovićem iz HDZ-a, pak, objavila je da uopće nemaju ambiciju formirati većinu, niti predlagati svog predsjednika Gradskog vijeća. No Željko Kerum iz HGS-a tvrdio je da 'ima većinu' i da je postignut dogovor između njega, HDZ-a i Mosta.

To je demantirano, a Kerum je u ponedjeljak ujutro zamrznuo svoj vijećnički mandat i prepustio ga zamjenici Lidiji Bekavac.

'Među partnerima se nalaze stranke koje su nas deset dana prije izbora nazivale krajnjom desnicom s kojom ne žele surađivati pa je iluzorno očekivati da ćemo u tjedan dana ili kroz tri - četiri razgovora sve dogovoriti. Slijede ozbiljni razgovori. Nije nam cilj odgađati i rastezati. Nećemo ucjenjivati, ali se niti dati ucjenjivati', rekao je nakon propalog pokušaja konstituiranja Josip Markotić iz Mosta, te se požalio i na 'pritiske iz HDZ-a'.

Rekao i da svjetonazori nisu problem 'ukoliko netko ne krene s tim stvarima'. Njegov stranački kolega Grković rekao je da Most iznimno ozbiljno pristupa ovom poslu i najavio 'pilot projekt' kojim će se testirati buduća dugoročna suradnja.

Jakov Prkić (Pametno za Split i Dalmaciju) nada se da će drugi pokušaj konstituiranja biti uspješan, ali potvrdio da i ova stranka ima pitanja oko suradnje. Smatra da se Gradsko vijeće danas ipak trebalo konstituirati.

Vicu Mihanovića iz HDZ-a novinari su upitali je li pokušao utjecati na Most. 'HDZ ostaje u opoziciji i nećemo sudjelovati u postizbornom inženjeringu i iskorištavati ovu situaciju, strankama koje su se izjasnile da imaju većinu ostavit ćemo prostor da to dokažu', rekao je Mihanović.

Igor Stanišić (HGS) kazao je da su izrazi 'koalicija' i 'suradnja' nažalost kontaminirani i da se sve proglašavalo trgovinom, no da je u politici normalno dogovarati i pregovarati.

Gradsko vijeće Splita, inače, ni prije četiri godine nije konstituirano iz prvog pokušaja. U ovom sazivu stranka Centar ima sedam vijećnika, Pametno za Split i Dalmaciju tri, SDP tri, Most tri i nezavisna lista Branke Ramljak dva vijećnika. To bi trebala biti vladajuća većina sa 18 od ukupno 31 vijećnika, dok se na drugoj strani nalaze HDZ s devet vijećnika i Kerumov HGS sa četiri glasa.

'Odlučili smo uzeti još malo vremena kako bismo učvrstili okvir za suradnju. Želimo da se svi u ovome osjećaju ugodno', izjavio je nakon sjednice gradonačelnik Ivica Puljak.