PROPAO PRVI POKUŠAJ KONSTITUIRANJA

[FOTO] Splitsko-dalmatinska županija bez vlasti: Troje Škorinih vijećnika bira između HDZ-a, oporbe i novih izbora

17.06.2021 u 11:15

Bionic
Reading

Prvi pokušaj konstituiranja Skupštine Splitsko-dalmatinske županije propao je jer nitko - ni HDZ s Kerumovim HGS-om ni ujedinjena oporba - nije uspio prikupiti potrebnu većinu, odnosno 24 od 47 glasova. Nova sjednica sazvat će se u roku od 30 dana

Prvi put otkad postoje županije HDZ s koalicijskim partnerom HGS-om nema većinu: zajedno imaju tek 22 vijećnika. Oporba predvođena Mostom, strankom Centar i Koalicijom ZA donedavnog gradonačelnika Vrgorca Ante Pranića za predsjednika skupštine predložila je Ivicu Kukavicu iz Mosta, a za taj prijedlog izjasnili su se i vijećnici SDP-a, no on nije dobio većinu.

U ovom pokušaju HDZ i HGS uopće nisu predlagali svoga kandidata.

Presudna su bila tri glasa Domovinskog pokreta, koji se u predizbornoj kampanji zalagao za promjene u županijskoj vlasti. Nakon izbora izjasnili su se da ne žele koalirati ni s Kerumom s jedne ni s SDP-om i Rankom Ostojićem s druge strane, pa su pozvali Most da s HDZ-om formiraju vlast i tako izbace Keruma iz svih kombinacija.

Prijedlog je glatko odbijen.

  • +10
Nije uspjela konstituirajuća sjednica Splitsko-dalmatinske županije Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Samu sjednicu je nakon početnih formalnosti vodio predsjednik županijskog HDZ-a Ante Sanader, a prethodno je pozivao stranke konzervativne orijentacije - koje formalno čine čak dvije trećine skupštine - da se usuglase.

Formiranje županijske vlasti u idućem pokušaju tako ponovno ovisi o troje vijećnika Škorina Domovinskog pokreta, koji odlučuju o tome hoće li župan Blaženko Boban imati podršku svoje opcije, hoće li u skupštini imati 'oporbenu situaciju' ili će Splitsko-dalmatinska županija morati ići na nove izbore.