JAKOV PRKIĆ PRVI ROTIRAJUĆI PREDSJEDNIK

Gradsko vijeće Splita napokon se konstituiralo, u njemu neće sjediti ni Tommy ni Kerum

13.07.2021 u 14:56

Bionic
Reading

Iz drugog pokušaja Gradsko vijeće Splita uspjelo se konstituirati. Za predsjednika je očekivano izabran Jakov Prkić (Pametno za Split i Dalmaciju), dok su potpredsjednici Željko Domazet (Centar) i Vice Mihanović (HDZ)

Prkić bi ovu dužnost trebao obavljati idućih godinu dana, a potom bi trebao ustupiti mjesto koalicijskim partnerima iz SDP-a i Nezavisne liste Mamić-Ramljak, dok je splitski Most - ključni faktor u sastavljanju većine - objavio da nije zainteresiran za rotirajuću funkciju.

Formalna koalicija nije sklopljena: gradonačelnik Ivica Puljak kazao je da su partneri potpisali sporazum oko ključnih gradskih projekata, o kojima će se raspravljati na redovitim sjednicama Gradskog vijeća jednom mjesečno. O samom formiranju većine i načinu funkcioniranja, dodao je, postigli su 'dogovor' - između ostalog, da o temama koje imaju ideološki predznak svatko odlučuje za sebe i glasuje po slobodnoj volji.

Nakon odrađenih formalnosti i uoči izbora predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća, sjednicu je privremeno vodio HDZ-ovac Vice Mihanović kao kandidat s liste koja je osvojila najviše glasova.

Vladajuća većina u Splitu tako ima 18 glasova: sedam iz Centra, po troje s listi SDP-a, koalicije Možemo-Pametno za Split i Dalmaciju-Nova ljevica i Mosta, te dvoje s Nezavisne liste Tomislava Mamića i Branke Ramljak.

Vrijedi kazati da je poduzetnik Tomislav Mamić zvani Tommy podnio ostavku te u iduće četiri godine neće sjediti u Gradskom vijeću, gdje će ga zamijeniti Ante Vuković. Svoj mandat u mirovanje stavio je i Željko Kerum.

Izbor Prkića za predsjednika, suprotno običajima, nisu podržali vijećnici Kerumove Hrvatske građanske stranke, bili su protiv u slučaju potpredsjednika Domazeta ostali su suzdržani, dok su HDZ-ovom Mihanoviću ipak dali svojih nekoliko glasova.