ZAGREB NE ŽELI BITI ATRAKCIJA

Gradska uprava ugasila 'Sunce noći'

25.03.2011 u 10:26

Bionic
Reading

Zbog nezainteresirane gradske vlasti propao je projekt mladih kreativaca koji je Zagreb kao umjetničko djelo trebao uvrstiti među svjetske atrakcije prvoga reda, piše Večernji list

Skupina umjetnika, dizajnera, arhitekata i ekologa tražila je da se na nekoliko minuta ugasi javna rasvjeta iznad Kvaternikova trga (oko 2000 rasvjetnih tijela), podsjetio je Večernjak na ideju mladih kreativaca.

Mračne bi ulice u središtu grada formirale 'sliku' drveta kao simbola života i okoliša. Nikola Kukić, idejni vođa projekta, početkom tjedna unajmio je aviotaksi i s kolegama snimao slike iz zraka, a zatim je obradio fotografije i istaknuo ulice u kojima je potrebno nakratko ugasiti svjetlo.

Svjetlosni performans nazvan 'Sunce noći' trebao je biti realiziran sutra, na Dan uštede energije, u sklopu akcije Sat za planet Zemlju. Međutim, gradska uprava je poručila da se projekt neće realizirati jer u proračunu nema novca za takve 'ekshibicije'.

Prema troškovniku koji su izradili sami umjetnici, potrebno je oko 55 tisuća kuna – 35 tisuća kuna za snimanje i postprodukciju te za gašenje oko dvije tisuće lampi 20.000 kuna, a dio tog novca autori su spremni i sami dati.