s 12 na 9 posto

Gradonačelnik Karlovca planira opet smanjiti prirez, rupu u proračunu namirit će rastom gospodarstva

27.10.2021 u 13:23

Bionic
Reading

U Karlovcu traje javno savjetovanje radi smanjenja prireza s 12 na devet posto, a prijedlog je već upućen Gradskom vijeću na raspravu i prihvaćanje uz obrazloženje da će time taj grad postati jedan od najpoželjnijih gradova za život, ulaganja i zapošljavanja

Predlagatelj je gradonačelnik Damir Mandić (HDZ), kojemu je, kako je rekao za Hinu, cilj da se jednog dana prirez potpuno ukine, a Karlovac bi, kako je rekao, i s predloženim smanjenjem prireza među sličnim gradovima imao najnižu stopu.

Projekcije pokazuju da bi smanjenjem prireza građanima prihodi bili povećani za 4,5 milijuna kuna, što će nedostajati na prihodovnoj strani proračuna. No, dodao je, “računa se na rast gospodarstva”.

“S ovim smanjenjem nastojimo generalno podići razinu konkurentnosti grada Karlovca, posebno kad je riječ o poslovanju, povećati plaće i ojačati demografske perspektive”, istaknuo je Mandić.

Istodobno se zauzeo da se ugostiteljima porez na potrošnju smanji s tri na dva posto, što bi im zajedno na godinu smanjilo rashode oko 600.000 kuna.

Zbog tih smanjenja, prihod karlovačkog proračuna bit će manji za 5,1 milijun kuna, a prema Mandićevu planu, manjak prihoda nadoknadio bi se daljnjim racionalizacijama poslovanja i svrhovitošću programa te organizacijom poslovnih aktivnosti gradske uprave.

Gradonačelnik Mandić takvu odluku donosi drugi put, 2018. godine na njegovu je inicijativu prirez bio smanjen s 14 na 12 posto, a novim bi se prijedlogom trebao dodatno smanjiti na devet posto. Smanjenje prireza dio je njegova predizbornog programa s početka ove godine.