SLOVENSKI RADOVI NA SAVI

Gradnja HE Krško počela bez odobrenja Hrvatske!

12.04.2011 u 12:04

Bionic
Reading

Slovenci su krenuli u gradnju hidroelektrane na rijeci Savi, ali bez suglasnosti Republike Hrvatske, iako će projekt imati utjecaja na okoliš izvan slovenskih granica. Krajem veljače ove godine slovenska javna poduzeća Infra i HESS potpisala su ugovor s izvođačem radova za gradnju akumulacijskog jezera koje bi trebalo biti izgrađeno već u proljeće 2012. godine. Hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša tek sada provodi postupak utjecaja na okoliš prema međunarodnoj Espoo konvenciji koju su potpisale obje zemlje

U pripreme za gradnju nove elektrane, četvrte u nizu od šest hidroelektrana na Savi, Slovenci su se upustili još 2006. godine. Otada je raspisan natječaj za projektiranje akumulacijskog jezera, izabrani su izvođači radova na okolnim cestama, provedena su arheološka istraživanja i izgrađen je novi most preko Save. Gradnja je počela 2007. godine, a elektrana će proraditi već sljedeće godine.

Slovenci nas obavijestili još 2005. godine

Novi most kod HE Krško

Hrvatska, u međuvremenu, provodi procjenu utjecaja na okoliš tog projekta, postupak koji se inače odvija prije početka bilo kakvih radova. U Ministarstvu zaštite okoliša kažu da ih je Slovenija o namjeri gradnje obavijestila još 2005. godine, otkada su organizirane stručne konzultacije, a hrvatska strana tražila je dodatne elaborate.

Suradnja bi prije gradnje tako velikih zahvata trebala biti uobičajena prema Espoo konvenciji o prekograničnom utjecaju zahvata na okoliš, čije su stranke Slovenija i Hrvatska.

Dok Infra izvještava o 'intenzivnim radovima' na dijelu akumulacijskog bazena elektrane, u Hrvatskoj je 8. travnja završena javna rasprava, a Ministarstvo tek treba dati konačno mišljenje. 'Nakon što se razmotre komentari prikupljeni kroz javnu raspravu Republika Hrvatska će dati svoj konačni stav i uvjete koji se moraju poštovati kako ne bi bilo značajnih prekograničnih utjecaja na prostoru Republike Hrvatske. Republika Slovenija obustavila je sve radove na HE Krško dok se ne završi postupak prema Espoo konvenciji', izvijestili su nas u Ministarstvu.

Međutim, prema vijestima o gradnji HE Krško na web stranicama slovenskih tvrtki Infra i HESS, očito je da je potpisivanje ugovora o gradnji akumulacijskog jezera s izvođačem u veljači samo nastavak uhodanih aktivnosti kojih su se Slovenci prihvatili, bez obzira na postupak u našem ministarstvu. Tvrtke fotodokumentacijom potkrepljuju informacije o završenom mostu, cestama i drugim radovima.

Ekolozi: Ovo je farsa

U Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) situaciju nazivaju farsom i igrokazom.

'Što je u biti Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva uopće željelo postići ovom 'javnom raspravom' o objektu koji se već gradi? Da li želi samo formalno provesti postupak kako bi se zadovoljila zakonska procedura i sakupili svi potrebni papiri?', postavlja se pitanje u primjedbama na studiju utjecaja na okoliš HDZPP-a, koje potpisuje ekolog Tibor Mikuška.

Ekolozi se protive tvrdnji iz studije o HE Krško o tome da taj će taj projekt imati zanemariv utjecaj na protoke rijeke Save u graničnom profilu, da će jedan od utjecaja rada hidroelektrane biti i rast temperature rijeke, ali da će on biti zanemariv. Studija tvrdi i da utjecaji projekta neće sezati preko granice s Hrvatskom.

U HDZPP-u studiju opovrgavaju tvrdnjom da će HE Krško itekako uzrokovati 'značajne negativne posljedice po sadašnji hidrološki režim rijeke Save te dodatno onemogućiti transport sedimenta i time uzrokovati znatne štetne posljedice u hidro-morfološkom smislu'. U dopisu poslanom Ministarstvu zaštite okoliša kao zaključak HDZPP upozorava da će 'zahvat imati prekogranični negativni utjecaj na područja nacionalne ekološke mreže i NATURA 2000 područja u Hrvatskoj (prvenstveno Sava-Podsused HR2001121 i Sava-Hrušćica HR1000002)', a da slovenska studija uopće nije navela te utjecaje.