ODRŽANA PREZENTACIJA

Građevinska dozvola izdavat će se za 30 dana

12.02.2014 u 14:37

Bionic
Reading

Akti za gradnju i uporabu građevina od 1. travnja u cijeloj Hrvatskoj trebali bi se izdavati za 30 dana, i to zahvaljujući jedinstvenom informatičkom sustavu e-dozvole koji je u Čakovcu predstavio Danijel Meštrić, pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja

Prva u nizu prezentacija novog sustava Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja održana je za djelatnike upravnih odjela nadležnih na području Varaždinske i Međimurske županije. Mjesto prve prezentacije koja slijedi po cijeloj Hrvatskoj nije slučajno odabrano.

'Razvojno tehnološki centar austrijskog proizvođača Paul Green u gradu Prelogu, investicija vrijedna deset milijuna eura, dobila je lani sve potrebne dozvole Grad Preloga i Međimurske županija u roku od šesnaest dana. Kako je rekao investitor, tako brzo dozvole se ne bi mogle ishoditi ni u Austriji', naglasio je domaćin prezentacije Stjepan Baranašić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije.

I u cijeloj Hrvatskoj ili barem njezinom većem dijelu akti za gradnju i uporabu od travnja bi brže trebali stizati do investitora zahvaljujući sustavu 'e-dozvole' koji cijeli postupak čini transparentnim i lako preglednim. Sustav je programiran tako da sam detektira i upozori na grešku, smetnju odnosno nedostatak zbog kojeg nije moguće izdati dozvolu, a informacija o razlogu zastoja dostupna je svim sudionicima u postupku, nadzornim tijelima i samom podnositelju zahtjeva.

'Da bi došao do potrebne informacije podnositelj zahtjeva ne ovisi o radnom vremenu institucije i bilo čijoj dobroj volji. Sustav prati redoslijed rješavanja predmeta te upozorava na zakonske rokove u kojima se zahtjev za izdavanje dozvole treba riješiti što uz sve kontrolne mehanizme smanjuje prostor za korupciju i nezakonitosti', naglasio je Meštrić.

Sustav ima dva osnovna dijela: jedan kojim će putem internata moći pristupiti građani, odnosno korisnici koji će elektronskim putem tražiti akte za gradnju i uporabu, te drugi namijenjen djelatnicima upravnih odjela koji će te zahtjeva rješavati. U potonjem sustavu bit će, primjerice, verificirani prostorni planovi svih gradova i općina u Hrvatskoj i imena ovlaštenih projektanata, a razmišlja se o tome da budu vidljiva i imena pojedinih djelatnika upravnih odjela kako bi se bolje pratilo rješavanje zahtjeva.

'Sustav je transparentan, lako pristupačan i vidljiv svim sudionicima, ali i brojnim nadzornim tijelima, čime se povećava i odgovornost svakog od sudionika u postupku izdavanja akata za gradnju, od izrađivača projektne dokumentacije, javnopravnih tijela koja izdaju posebne uvjete do zaposlenika tijela koja izdaju dozvole. U Ministarstvu smatramo da će sustav e-dozvole pojednostaviti i ubrzati izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola čime se smanjuju i ukupni troškovi gradnje, a povećava se pravna sigurnost, povjerenje investitora, građana i drugih pravnih subjekata u sustav gradnje', naglasio je Meštrić.

Sustavom e-dozvole, kako je dodao, stvaraju se preduvjeti za učinkovit hijerarhijski odnos i vezu između Ministarstva koje je središnje državno upravno tijelo odgovorno za stanje u području gradnje i lokalne i regionalne (područne) samouprave koja izdaje građevinske i uporabne dozvole jer će svaka dozvola koja se izda bilo gdje na teritoriju Hrvatske biti vidljiva i u Ministarstvu koje je pojednostavilo i zakonske uvjete za gradnju. Naime, temeljem novog Zakona o gradnji, od 1. siječnja ove godine za gradnju treba samo jedna dozvola, građevinska dozvola, a za uporabu građevine također se pribavlja samo jedna dozvola, uporabna dozvola.